Švihlíková: Že se Čechům vyplatí nakupovat v Německu? Nenormální, naše ekonomika je prolezlá

Česká republika se kromě vysoké inflace potýká i s vysokými cenami potravin. Za ně podle expertů nemůže jen přirozený vývoj. Ekonomka Jana Matesová v pořadu Co na to vaše peněženka uvedla, že obchodní řetězce nejsou bez viny. Její kolegyně Ilona Švihlíková doplnila, jaké další faktory zdražování ovlivňuje.

„Myslím, že to není tak, že řetězce jsou bez viny. Například jde o koordinované zvyšování cen, i když na nákladové straně nedochází ke skokovým změnám. Ukazuje se to z mnoha náznaků, ale je to těžké dokázat,“ pronesla ekonomka Matesová.

„U zpracovatelů je podezření ještě vyšší. Je jen několik velkých firem a u nich ceny narůstají způsobem, který nelze vysvětlit jen nárůstem nákladů,“ pokračovala v pořadu Co na to vaše peněženka.

Tržby nebo příjmy?

Odkázala se i na slova bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), který v Superduelu CNN Prima NEWS uvedl, že jeho soupeř Petr Pavel neví, jaký je rozdíl mezi tržbami a příjmy. „Spletl si to se ziskem, jenže Agrofertu (holding, který založil Babiš, pozn. red.) také roste zisk, takže argumentovat růstem nákladů je neopodstatněné. Je to další věc, která poukazuje na to, že nějaké zneužívání situace tam může být,“ dodala s tím, že nenaráží jen na Agrofert, ale i jiné zpracovatele.

Podle Švihlíkové se do cen propisují také energie, nárůst cen krmiv a hnojiv i vysoké DPH. „Domnívám se, že situace je dlouhodobě napjatá, není normální, aby lidé i za dobrých časů chodili nakupovat do Německa, kde jsou mnohem vyšší platy,“ upozornila. Problém se podle ní netýká jen maloobchodů a potravin. „Je tím prolezlá celá česká ekonomika, výsledky se odráží na inflaci,“ doplnila Švihlíková.

Tagy: