Pomník na zastávce s nedopitým alkoholem. Lidé uctívají zesnulého baskytaristu Jamaronu

Na tramvajové zastávce u strašnického krematoria vznikl pomník pro zesnulého člena skupiny Jamaron Filipa Karlíka.

Přátelé a fanoušci uctívají památku zesnulého člena skupiny Jamaron Filipa Karlíka

Je těžké tomu uvěřit, ale bohužel je to tak. Mysleli jsme si, že se upiješ kolem čtyřicítky a zažiješ, jak budeme společně vyprodávat haly, ale ty jsi odešel už ve svých 25 letech. Tímto srdceryvným vzkazem členové kapely Jamaron informovali své fanoušky a širokou veřejnost ve čtvrtek 7. září o tragické smrti svého člena, baskytaristy Filipa Karlíka. K nehodě, která stála nadaného umělce život, došlo u strašnického krematoria. Na tramvajové zastávce následně vznikl pomník, kam lidé nosí nejen svíčky, ale i nedopité láhve alkoholu, které měl Karlík velmi rád.

Šokující zprávu Jamaron zveřejnil na svém Facebooku. „Stále ještě v šoku a doufající, že tohle všechno je jen zlý sen, musíme oznámit, že náš milovaný kamarád, baskytarista, skladatel, producent a vlastně náš brácha Filip Karlík, který s námi brázdil pódia 10 let, včera (ve středu 6. září, pozn. red.) v noci na následky tragické nehody vydechl ve vinohradské nemocnici naposledy,“ napsali členové oblíbené rockové kapely.

Bližší informace k fatální nehodě kapela neuvedla, později se však ukázalo, že k ní došlo u strašnického krematoria.

ČTĚTE TAKÉ: Kratochvíl: Bowie mi připomněl Havla, Richards při focení šňupal a Stallone měl malér

Ve středu krátce po poledni do Vinohradské ulice vyjely všechny záchranné složky. Chodec, který se rozhodl přejít trať, než projede tramvaj, však nestihl přeběhnout a skončil pod soupravou. „Muž byl pod tramvají zaklíněný, už v té době mu záchranáři zajistili žilní vstup a podávali léky na bolest,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová v den nehody.

„Museli jsme pod tramvaj dát speciální vaky, které nadzdvihnou tramvaj. Ještě jsme ji zajistili speciálním vyprošťovacím zařízením,“ doplnil pro CNN Prima NEWS mluvčí hasičů Martin Kavka. Poštová dodala, že „po převzetí pacienta do péče u něj museli záchranáři zajistit dýchací cesty, připojit na umělou plicní ventilaci a poté transportovat do pražského traumacentra“. Jak se později ukázalo, dotyčným byl zřejmě Karlík, který svůj boj o život nakonec prohrál.

Ve čtvrtek večer se na tramvajové zastávce začali srocovat lidé, kteří zde vytvořili provizorní pomníček. Na místě je fotografie Karlíka – z pódia a s kytarou v ruce – svíčky, květiny, ale i lahve od alkoholu, které měl rád.

Flašku na účet kapely

„Aby se mu lépe hrálo, pomáhal si často mexickým pivem nebo jégrem a občas zapálil modrou camelku,“ vysvětlili blízcí na facebookovém profilu umělce, proč se právě tyto druhy alkoholu na místě patrně objevují. Některé lahve jsou dokonce stále plné. „Tak se tam shora pořádně koukej a dej si na účet kapely flašku jégra,“ vzkázali do nebe zesnulému členovi kolegové z kapely.

Karlík byl podle blízkých multitalent. „Nejenže se velkou měrou podílel na úspěchu kapely Jamaron, ale svůj podpis nechal na stovkách hudebních děl coby producent a zvukový mistr nahrávacího studia A27 Studio. Za svou krátkou kariéru ušel delší cestu než většina jiných lidí na jeho místě. Pod jeho režií vznikala hudba umělců, kteří ve světě vyprodávají haly,“ přibližují odkaz Karlíka.

„Každý, kdo vkročil k Filipovi do studia jako klient, odcházel jako kamarád. Filip měl obrovské srdce a nevídaný smysl pro humor. Žil život plnými doušky a byl pravým bohémem. Vstával brzy a chodil spát pozdě. Hrál v kapele Jamaron, ale také byl neodmyslitelným členem hudebního uskupení ShizzleOrchestra, a když nebyl na koncertě, byl ve studiu. Přesto všechno si vždy našel čas na své přátele,“ pokračují blízcí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rocker Springsteen ruší koncerty. Až nyní vysvětlil, jakými zdravotními problémy trpí

Kromě toho, že hrál Karlík na basovou kytaru, zvládal také hru na housle, klávesy, kytaru a bicí. „Ještě několik let nazpět měl slušný potenciál jako kickboxer a z několika soutěží si odvezl medaile. Bohužel i jeho den měl jen 24 hodin, a tak se sportu rozhodl nadále věnovat jen rekreačně. Kromě bojových sportů, miloval fotbal a fandil Spartě,“ doplňují s jasným vzkazem: „Toto a mnohem více byl Filip Karlík. Člověk, jakým bychom si všichni přáli být.“

Tagy: