Řidič na čerpací stanici polil auto benzínem. Vyhrožoval, že ho vyhodí do vzduchu

Muž chtěl zapálit auto

Polil auto benzínem přímo u stojanu čerpací stanice a vyhrožoval, že ho zapálí. Drama vyřešil až policista, který šel náhodou okolo. Ten riskoval život, aby opilého a zdrogovaného muže zastavil.

K čerpací stanici na okraji Jablonce nad Nisou přijelo mezi dva stojany auto. Řidič ale namísto do nádrže začal rozlévat benzín po karoserii. Pak vytáhl zapalovač a vyhrožoval, že všechno vyhodí do vzduchu.

„Byl nakloněný k vozidlu, ruce měl roztažené, přitom bylo vidět, že v ruce drží bílý předmět, který vypadal jako plynový zapalovač. Vyhrožoval, že má v úmyslu ho zapálit,“ popsal zasahující policista Lukáš Ruth. Prý se obával toho, aby muž auto skutečně nezapálil. „Musel jsem zakročit, jak mi ukládá moje služební povinnost,“ dodal.

Lukáš Ruth pracuje u policie patnáct let. Sloužil i v tzv. prvosledové hlídce. Tak vyhrocenou situaci ale ještě nezažil. Chaosu na benzínce si všiml, když šel náhodu okolo se svou rodinou na výlet.

Přestože se na místo sjelo několik hlídek, ukázalo se, že právě on je ten pravý, koho může psychicky vykolejený muž poslechnout. „Začal křičet, že si nimi mluvit nebude. Potřebuje mluvit s nějakým důstojníkem, alespoň kapitánem nebo majorem, že oni mu nijak nepomůžou,“ řekl Ruth, který má hodnost kapitána.

Hrozí mu osm let za mřížemi

Muž si nechal předložit služební průkaz. Policista mu opatrně položil peněženku s doklady na kapotu. Pak nastal radikální obrat. Řidič zcela dobrovolně s policistou od auta odešel. „Asi viděl, že má někdo snahu s ním komunikovat, tak jsme přešli do prostoru laviček, kde jsem potom dál s mužem hovořil. Uváděl, že má psychické problémy, že ho někdo pronásleduje,“ uvedl Ruth.

„V jeho dechu jsme na místě činu naměřili hodnotu alkoholu 0,25 promile. Muž navíc jednal, jak bylo následně zjištěno, také pod vlivem drog,“ sdělila policejní mluvčí Dagmar Sochorová.

Velkou statečnost i duchapřítomnost projevil i personál čerpací stanice, který rychle zastavil přívod benzínu do stojanů. „Nesmíme nic říkat. Máme embargo seshora,“ řekla čerpadlářka.

Muž svým chováním ohrozil minimálně deset lidí, kteří se v tu chvíli okolo benzínky pohybovali. Mohl napáchat obrovské škody. Policisté už ho obvinili z obecného ohrožení ve stadiu pokusu. Hrozí mu až osm let vězení.

Tagy: