Na covid zabírá levné antidepresivum. Až o třetinu snižuje riziko těžkého průběhu

Běžně dostupný lék, který obvykle pomáhá lidem proti úzkostem, zabírá podle posledního vědeckého zjištění též na covid. Studie zkoumající 1 500 brazilských pacientů potvrdila, že antidepresivum s účinnou látkou fluvoxamin snižuje riziko těžkého průběhu až o třetinu.

Je levné, běžně dostupné a přitom dokáže zázraky. Tak mluví o antidepresivu s účinnou látkou fluvoxamin vědci, kteří jej zkoušeli v boji proti covidu. Lék snižuje podle výsledků jejich výzkumu riziko těžkého proběhu choroby až o třetinu.

Studie se zabývala reakcí u 1 500 brazilských pacientů. U těch z nich, kterým byl přípravek podán, významně poklesla pravděpodobnost komplikací a nutnosti hospitalizace.

Fluvoxamin patří mezi antidepresiva typu SSRI, tedy selektivních inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu. Nejčastěji je používán proti depresi a obsedantně kompulzivní poruše. Podle psychiatričky Angely Reiersenové z Washingtonské univerzity v St. Louis však může pomáhat i proti zánětům.

„Fluvoxamin proto též dokáže snižovat produkci molekul zvaných cytokiny, na něž se zaměřuje infekce SARS-CoV-2,“ uvedla jedna z autorek zmíněné studie v rozhovoru pro Lancet Global Health.

Reiersonová s kolegy podala 741 covidovým pacientům dvakrát denně 100 mg fluvoxaminu. Dalších 756 dobrovolníků obdrželo pouze placebo. Z jedinců, kteří dostali antidepresivum, jich následně kvůli covidu potřebovalo hospitalizaci 11 procent, zatímco ve druhé skupině šlo o 16 procent.

Jde o pětiprocentní snížení tzv. absolutního rizika (pozorované nebo vypočítané pravděpodobnosti výskytu daného onemocnění). Pokud se však bere v potaz tzv. relativní riziko (šance onemocnění rizikové skupiny v porovnání se skupinou bez rizika), pak jde o snížení o 32 procent.

Vědci připouštějí, že výzkum ještě musí pokračovat. Zároveň však dodávají, že pokud by se jejich výsledky podařilo potvrdit, šlo by o pozoruhodně levnou léčbu. Vždyť zmíněná desetidenní kúra stála každého pacienta pouze čtyři dolary (v přepočtu přibližně 88 korun).

Reiersonová zdůrazňuje, že fluvoxamin nelze v boji proti covidu považovat za všemocný. Lék však podle všeho dokáže snížit počet pacientů vyžadujících náročnější nemocniční péči, což je v době pandemie obrovské plus.

Vědci z Washingtonské univerzity se nyní chtějí zaměřit i na výzkum účinků dalšího antidepresiva s účinnou látkou fluoxetin, které je ještě dostupnější.

Tagy: