Těžká havárie na D8. Převrátil se kamion plný krav, část zvířat uhynula. Doprava dlouho stála

U Veltrus havaroval kamion se zvířaty.

Nehoda kamionu blokuje dálnici D8

Provoz na dálnici D8 poblíž Veltrus na Mělnicku je ve směru na Prahu přerušený kvůli noční nehodě kamionu převážejícího 33 krav, dvě uhynuly, jednu museli veterináři utratit. Zbylých 30 jalovic bylo způsobilých k další přepravě, veterináři ale nařídili dopravci převézt je do vhodného ustájení k podrobnější veterinární prohlídce. Policisté dopravu odkláněli na exitu 18 Nová Ves, směr na Německo je průjezdný. K obnově provozu došlo před šestou hodinou.

Kamion s kravami havaroval v noci před 2:00 na 14,5. kilometru dálnice D8 ve směru na Prahu. Auto skončilo na boku mimo silnici. Provoz na Prahu byl přerušen přibližně do šesté večerní, ve směru na Ústí nad Labem byl obnoven před 9:00.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čech srazil na přechodu v Banské Bystrici tři lidi. Mezi zraněnými jsou i malé děti

Dálnice byla uzavřena mezi exity 9 Úžice a 18 Nová Ves. Objízdná trasa vedla přes Veltrusy po silnici 608, podle krajské policejní mluvčí Barbory Schneeweissové se tam tvořily kolony, policisté situaci monitorovali.

Nehoda se podle informací dopravní policie obešla bez zranění osob. Veterináři nařídili zvířata z havarovaného auta neprodleně přeložit. „Překládka začala kolem 7:30, zvířata byla na boku několik hodin, jsou ve stresu,“ sdělila policejní mluvčí po 8:00.

Kamion převážel krávy z Dánska do Maďarska, určeny byly na chov, řekl Petr Vorlíček, mluvčí Státní veterinární správy (SVS), která na místě posuzovala stav zvířat. Dodal, že ty, které jsou v pořádku, přeložili do náhradního vozidla a v cestě by měly dál pokračovat.

„Celková čísla jsou taková, že 30 jalovic bylo vyhodnoceno, že jsou způsobilé přepravy, dvě uhynuly a jedna byla utracena,“ uvedl Vorlíček. Středočeská veterinární správa zároveň nařídila dopravci převézt jalovice do blízkého vhodného ustájení k podrobnější veterinární prohlídce, která posoudí jejich stav a převoz do původního cíle v Maďarsku.

Podle Schneeweissové byla překládka komplikovaná, jelikož zvířata nechtěla z návěsu ven. Podle informací hasičů na síti X byly krávy vyčerpané, hasiči musely každou postavit na nohy pomocí jeřábu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Žena přišla při nehodě o nohu. Na odškodné čeká už dva roky, hrozí že skončí na ulici

Tagy:
nehoda dálnice Policie ČR kráva silnice dopravní nehoda kamion Dálnice D8 okres Mělník Státní veterinární správa České republiky