Na drahou energii si musíme zvyknout. Bezstarostné časy skončily, varuje ekonom Hampl

Ekonom Mojmír Hampl

Rozhovor s Mojmírem Hamplem o cenách energií

Cena silové elektřiny se po několika týdnech poklesu opět vydala vzhůru. Megawatthodina se na evropské burze prodává téměř za 190 eur. To je asi dvakrát více než na začátku září a trojnásobek oproti úrovni z jara letošního roku. „Období, kdy jsme se o ceny energií nemuseli starat, jsou definitivně za námi,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS ekonom Mojmír Hampl.

Elektrická energie za posledních dvanáct měsíců zdražila skoro čtyřnásobně. „Je to podobné, jako byste za litr benzínu na začátku roku platili 25 korun, v říjnu byste platili třeba 50 a na konci roku byste platili skoro sto korun za jeden litr. Tak obrovské cenové výkyvy to jsou –⁠ a jdou jenom jedním směrem,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS ekonom a bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl.

Podle něho se sešlo v jeden okamžik hned několik příčin. „Podívejme se na ceny emisních povolenek, tam je to něco podobného. Na začátku roku 30 eur, dnes jsme okolo 90 eur,“ uvedl Hampl jeden z klíčových důvodů zdražující elektřiny. Právě cenu povolenek, na základě kterých mohou výrobci energií vypouštět skleníkové plyny, považuje Mojmír Hampl za významný faktor, jenž ovlivňuje náklady, za kterých energetické firmy dokáží elektřinu vyrobit a dodat na trh.

Green Deal už energii zdražuje

Jako další příčinu Hampl označil oživující globální ekonomiku, která táhne poptávku po energiích vzhůru. „A to nejen v Evropě, ale i v Asii nebo Severní Americe. Za třetí si myslím, že je to jednoznačné očekávání, že uhlík bude zdražovat, protože jsme z něho udělali prvek, který bychom při výrobě energie neměli vůbec používat. Všechny tyhle věci dohromady vytváří jakýsi výbušný mix, který se projevil zejména v posledním čtvrtletí,“ vysvětlil Mojmír Hampl.

V cenách energií se podle něho již projevuje takzvaný Green Deal, tedy plán Evropské unie na zelenou transformaci evropské ekonomiky. „Zejména v očekávání růstu ceny emisní povolenky. U nich totiž už ani nejde o spekulaci, nýbrž arbitráž. Když je něco téměř jistota, tak už nespekulujete na to, jestli to půjde nahoru, nebo dolů, protože ten směr je dán,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Hampl.

Jako když si vybíráme benzínku

Těžko se tak dá očekávat, že se cena energií kdy vrátí na úrovně, na které jsme byli třeba ještě před rokem zvyklí. Podle Hampla se přesto nedá vyloučit, že energie krátkodobě třeba příští rok na jaře či v létě krátkodobě zlevní. „Obrovským tlakem na výrobu elektrické energie jiným způsobem (než z fosilních zdrojů) přinášíme do trhu to, co je pro spotřebitele velmi nepříjemné. A sice volatilitu, proměnlivost cen, která dříve nebyla. Na jedné straně totiž uhlík bude dražší, na straně druhé bezemisní zdroje budou v některých okamžicích produkovat levnější elektřinu a možná i elektřinu za záporné ceny,“ doplnil Mojmír Hampl.

Domácnosti tak budou muset daleko častěji než kdy dříve sledovat aktuální vývoj cen energií na trzích. „A možná také budou dostávat častěji nabídky, častěji je budou muset porovnávat. Rozhodně ale nebudou moci žít v bezstarostné netečnosti, kdy ‚tohle vlastně nepotřebuji řešit‘. Tak, jako se lidé naučili vybírat si benzínové pumpy, kde se dá dobře natankovat a v jiném čase zkusit jinou nabídku, budeme svědky takových časů i na energetickém trhu,“ odhadl Hampl.

Tagy: