Monstrum uprostřed gejzírů. Na Islandu postavili obří odsávačku, denně pohltí 10 tun emisí

Na Islandu mají uhlíkový vysavač.

Na Islandu mají uhlíkový vysavač

Pouhé snižování emisí podle vědců nestačí k tomu, aby se planeta přestala ohřívat. Je také zapotřebí, aby lidstvo již uniklé výpary dostalo ze vzduchu pryč. K tomu má sloužit například obří struktura složená z ventilátorů nasávajících oxid uhličitý, která před časem vyrostla na Islandu.

Gejzíry, horké prameny, přírodní krása. Poetické panorama na Islandu narušilo cosi, co na první pohled vypadá jako tovární budova. Při bližším zkoumání člověk pozná, že jde o komplex čtyř gigantických odsavačů, které se skládají z několika desítek výkonných ventilátorů.

K čemu to všechno? Švýcarská firma Climeworks ve spolupráci s islandskou společností Carbfix vyvinuly mechanismus, díky kterému dokáží větráky odsávat ze vzduchu oxid uhličitý – nejčastější skleníkový plyn. A to díky chemickým filtrům, které zvládají ze vzduchu teplý plyn separovat.

Zařízení začalo na Islandu fungovat v září. Každý den odsaje ze vzduchu deset tun oxidu uhličitého, což je asi takový objem emisí, jaký vypustí do atmosféry za den 800 aut v USA. Je to také stejné množství uhlíku, jaké dokáže za rok pohltit 500 stromů.

Zařízení spotřebovává zelenou energii

Je zřejmé, že jde zatím o projekt, který globální klima příliš neovlivní. Lidstvo za rok vypustí do ovzduší zhruba 35 miliard tun skleníkových plynů. Podle tvůrců odsavačů je to ale lepší než nedělat nic.

„Jako lidé jsme narušili přirozený přírodní cyklus. Je naším úkolem tuto rovnováhu obnovit,“ řekla pro CNN Edda Aradóttirová, výkonná ředitelka společnosti Carbfix.

Samotný uhlíkový vysavač samozřejmě také potřebuje energii. Proto vyrostl právě na Islandu, kde je snadný přístup k ekologické geotermální energii. V kontextu ostatních zemí ale bude zřejmě obtížné hledat podobně čisté zdroje energie. I proto již po světě experti vyvíjejí řadu odlišných nástrojů, kterými budou moci lidé škodlivé plyny ze vzduchu odstranit. Jak špatně je na tom lidstvo ohledně klimatických změn? V nedávném článku jsme představili několik scénářů, které mohou v budoucích 50 letech nastat.

Tagy: