Na jeho dně měl ležet tank. Potápěči v Košuteckém jezírku našli ale jiný poklad

Košutecké jezírko

Pokud máte rádi koupání v přírodě, pak je pro vás tou pravou volbou Košutecké jezírko v Plzni. Čistá voda, rozmanitá fauna i flóra obklopená pískovci. K místu se váže i zajímavá legenda o potopeném tanku, který na dně hledali potápěči. Nakonec tam ale objevili něco jiného.


Původně se tady lámal materiál pro stavbu městských domů. Ve třicátých letech těžba pískovcových bloků skončila a místo nějakou dobu zůstalo opuštěné, ale ne na dlouho. „Tehdejší primátor města Luděk Pik se zasloužil o to, že v době hospodářské krize, kdy bylo potřeba i zaměstnat lidi, se tady využila ta levná pracovní síla a vytvořil se zde městský park,“ vypráví v pořadu Prima Česko Petr Kuták ze Správy veřejného statku města Plzně.

Návštěvníci jezírka se tak i dnes mohou kochat dřevinami, které tu tehdy byly vysazeny. Park je členitý a má spoustu romantických zákoutí, kde se dá nerušeně relaxovat ve stínu vzrostlých stromů. „Břeh byl doplněn litorálem, tedy výsadbou bahenních rostlin, které nejenže esteticky doplňují jezírko, ale jsou i prospěšné kvalitě vody. Kvetou tady šmel okoličnatý, doutníky, jak se lidově říká orobinci, šípatka střelolistá a poměrně vzácná bahenní bylina vachta trojlistá,“ vyjmenovává jednotlivé druhy rostlin Petr Kuták.

Brýle a šnorchl s sebou!

Zajímavá podívaná čeká na návštěvníky i pod vodní hladinou, tedy v případě, že si vezmou potápěčské brýle a šnorchl. Mohou pozorovat třeba perlíny, karasy nebo ostroretky. A na samotné hladině vody je také pořádně živo. Zdejší zástupy kachen dělají radost hlavně dětem. „Díky těm břehovým porostům, kde mohou skrýt svá hnízda, tady vyvádí rodinky malých kachniček. Letos se jich tady vylíhlo hodně,“ vykládá správce.

ČTĚTE TAKÉ: Přerod měsíční krajiny na severu Čech: Na místě uhelných lomů najdete průzračná jezera

Místo tanku socha děvčátka

Ke Košuteckému jezírku se váže zajímavá legenda. Říkalo se, že na jeho dně leží potopená americká technika, někdo si dokonce myslel, že by mohlo jít o tank. To bylo ale před několika lety vyvráceno. „V roce 2009 tady byl provedený potápěčský průzkum, právě proto, že se uvažovalo, co by na tom dně mohlo být. A z té techniky nenašli nic, ale byla objevena soška, která zdobila park v době jeho založení,“ vysvětluje Petr Kuták.

Potápěči si původně mysleli, že jde o sochu andělíčka, restaurátor ale následně zjistil, že jde o sochu holčičky. Po opravě se vrátila na jezero.

V minulosti si tady přišli na své i vyznavači horolezectví. To už je z bezpečnostních důvodů zakázáno. „To je pískovec, slepenec, takže se to drolilo, docházelo k erozi. Museli jsme přistoupit k protierozním prvkům. Je to udělané italskou technologií a předpokládá se, že postupně dojde k ozelenění,“ objasňuje správce Petr Kuták v pořadu.

Košutecké jezírko můžete navštívit v každém ročním období. Rozhodně nebudete litovat.

Tagy: