Na korunovaci se do Londýna sjeli i Češi. Některé ale šílenství odradilo, z města prchají

Do Londýna se sjíždějí turisté a fanoušci královské rodiny z celého světa, samozřejmě včetně Čechů. Někteří krajané ale naopak hlavní město kvůli korunovačnímu šílenství raději opouštějí.

Je to zážitek na celý život, shodují se lidé, kteří se na korunovaci krále Karla III. přijeli podívat do Londýna. A je mezi nimi mnoho Čechů. Jednou z nich je i reportérka CNN Prima NEWS Hana Mikulková. Coby velká fanynka královské rodiny sem vyrazila ve svém volnu a s sebou vzala i část rodiny.

„Dlouho jsem tu bydlela, studovala jsem tu vysokou školu, ale táta si nikdy nenašel čas za mnou přijet. Tak jsem to naplánovala zrovna na korunovaci, protože se tady cítím jako doma a mám ke královské rodině vztah,“ svěřila se Mikulková. Její tatínek přitom o korunovaci dopředu nevěděl. Nejdříve se bál, že v Londýně nebude k hnutí, ale nakonec je spokojený. „Je to strašně zajímavé a přece jenom je to událost, co se hned tak nebude opakovat. Je fajn, že tady jsem,“ řekl.

ČTĚTE TAKÉ: Šéf monarchistů: Korunovace je největší svátek. Karel III. se ale do historie asi nezapíše

Do Londýna vyrazila i paní Marika. Štěstí jí přálo, náhodou narazila na krále Karla. Stála od něj na dosah ruky. „Procházel mezi lidmi, podával si s nimi ruce, ptal se, odkud pocházejí a proč sem přišli. Děkoval za to, že ho podporují a bylo to moc milé. Vůbec jsme to nečekali,“ řekla pro CNN Prima NEWS.

Většina Čechů, kteří v Británii žijí, se naopak snaží z Londýna kvůli korunovačnímu šílenství utéct, aby se vyhnuli zácpám, davům a zmatkům. „Budou hrozně plné ulice, přijíždí sem strašně moc turistů. Takže se přesunu daleko od centra, pojedeme na venkov. Ale určitě se na to celá naše rodina bude dívat,“ svěřila se výživová poradkyně a kamarádka princezny Beatrice Gabriela Peacock.

Jsou ale i tací, kteří zůstávají. „Jako velký fanda královny a obecně royal family na to budu koukat, ale do centra nepůjdu. Až tak velký fanda zase nejsem,“ prohlásil Tomáš Niemczyk, který žije na okraji metropole.

Tagy: