Na královnu se nesahá aneb Zábavné setkání Alžběty II. s Havlem. Jaký měla vztah k Česku?

Královna Alžběta II. a někdejší prezident ČR Václav Havel

360° (908)

Byla to unikátní a extrémně úspěšná návštěva. Přesně těmito slovy zavzpomínal bývalý šéf hradního protokolu Miroslav Sklenář na příjezd britské královny Alžběty II. do České republiky v roce 1996. Do Prahy ji pozval tehdejší prezident Václav Havel a návštěva se neobešla bez menšího faux-pas.

Na příjezd britské panovnice se zaměstnanci Pražského hradu připravovali měsíce. „Strávila v Česku tři dny a bylo to unikátní. Václavu Havlovi na její návštěvě velice záleželo. Byla to státní návštěva, čili návštěva největší důležitosti,“ zdůraznil ve vysílání CNN Prima NEWS Sklenář.

Alžběta II. přiletěla spolu se svým manželem princem Philipem. První pražskou pamětihodností, kterou si v úvodu návštěvy královna a vévoda z Edinburghu prohlédli, byl Karlův most. Navštívili také Staroměstskou radnici, Pražský hrad a Brno. „Byla to extrémně úspěšná návštěva. Všude po ulicích stály desítky tisíc lidí,“ vzpomínal bývalý šéf hradního protokolu. „V závěru návštěvy byl královnin vztah s Václavem Havlem velmi přátelský,“ popsal Sklenář.

A vzpomněl i na vtipnou příhodu. Tehdejší český prezident se totiž rozhodl královninu návštěvu před jejím odletem do Británie ozvláštnit. „Královna se přišla rozloučit do jeho pracovny, kde čekal jeho pes Ďula, který byl nakonec představen královně,“ řekl s úsměvem Sklenář.

Královna byla z návštěvy unešena

Přiznal také, že i tato návštěva se neobešla bez menšího faux-pas. „Nic vážného se naštěstí nestalo, ale hezká historka se odehrála při vítání královny na prvním nádvoří Pražského hradu. Václav Havel měl takový zvyk při ceremonii hosty trochu směrovat, ačkoliv pozvaní – a zejména královna – přesně věděli, jak probíhá ceremoniál i vojenská přehlídka. A tehdy se dotkl královniny ruky. Její osobní tajemník pak za mnou přišel a řekl mi: ‚Prosím vás, řekněte nějak decentně panu prezidentovi, že na královnu se nesahá‘,“ popsal ve vysílání CNN Prima NEWS Sklenář.

Královna Alžběta II. si ale z tehdejšího nedorozumění zřejmě hlavu nelámala a v dopise prezidentu Havlovi poděkovala za vřelé přijetí. O dopise informoval 2. dubna prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Podle něho královna zvlášť zdůraznila, „že nikdy nezapomene na davy zdravících občanů v Brně, a vyjádřila pocit jistoty, že návštěva bude mít dlouhotrvající přínos vzájemným vztahům mezi oběma zeměmi“.

Havel se s britskou panovnicí setkal v Buckinghamském paláci už v únoru 1990 jako první poválečný československý prezident. Osobně se s ní setkali i čeští prezidenti Miloš Zeman a Václav Klaus.

Na královninu návštěvu vzpomněla na sociálních sítích také někdejší první dáma Dagmar Havlová, která měla jako jedna z mála tu čest se s Alžbětou II. osobně setkat. „Dnes odešla nejvýznamnější panovnice evropského královského dvora, Její Veličenstvo Královna Alžběta ll. Velmi jsem ji ctila pro její postoje, pevnost i smysl pro humor. Byla velmi lidská. Čest její památce. A není to pouze fráze. Čest, morálka, zásady, hodnoty. Něco, co se už moc nenosí, a přesto si toho všichni vážíme. Starý stabilní svět. Je mi moc smutno,“ napsala.

Tagy: