Rusové mají problémy na Krymu. Série záhadných incidentů hatí jejich plány, tvrdí Britové

Čtvrteční vykolejení vlaku mezi Simferopolem a Sevastopolem na Rusy ovládaném ukrajinském poloostrově Krym s sebou přineslo značné těžkosti pro okupanty. Došlo k pozastavení přesunů zásob proviantu, munice i třeba raket. Informovalo o tom britské ministerstvo obrany, které k válce na Ukrajině denně vydává podrobné reporty. Rusové z vykolejení vlaku viní Ukrajince. Ti reagovali, že trať byla opotřebená.

Vykolejení vlaku převážejícího obilí na trati poblíž Bachčisaraje udělalo Rusům řádnou trhlinu v logistice. Podle Britů totiž v oblasti kvůli tomu nebudou moci převážet munici, potraviny či zbraně na frontu pro své jednotky. V Sevastopolu je přitom zakotvená černomořská flotila Ruska.

„Rusko rychle začne s opravami, ale incident naruší dodávky zásob a možná i zbraní jako třeba rakety Kalibr pro ruskou černomořskou flotilu,“ informoval britský resort obrany. Ten zároveň ve svém reportu upozornil, že jakákoliv případná sabotáž v oblasti ještě zvýší obavy Kremlu, že nedokáže řádně zajistit svoji infrastrukturu na Krymu. „Poloostrov má i nadále značný psychologický a logistický význam podporující ruskou válku na Ukrajině,“ dodalo britské ministerstvo.

Ruská státní agentura TASS hlásila, že vlak s osmi vagóny s obilím „vykolejil v důsledku zásahu nepovolaných osob do železničního provozu“. Zároveň neměl být nikdo zraněn. Rusové pak začali tvrdit, že za narušení provozu mohli ukrajinští záškodníci.

ČTĚTE TAKÉ: „Paranoidní“ Putin má problém. Uniklé plány jeho paláce ukazují i tajný bunkr a podzemní výtah

„Nepochybně jsou to všechno machinace ukrajinského nacistického týmu,“ osočil Kyjev předseda krymského parlamentu, který je kontrolován Moskvou, Vladimir Konstantinov. Použil přitom narativ o nacismu, který ruská propaganda pravidelně s Ukrajinou spojuje.

Oproti tomu Ukrajinci přišli s vlastním vysvětlením. „Po této trati se mimo jiné přepravují zbraně, munice, obrněná vozidla a další prostředky, které se používají pro invazní válku proti Ukrajině. Za účelem zabíjení ukrajinských civilistů a obránců. Je přirozené, že trať nevydržela, opotřebila se a teď nějaký čas nefunguje,“ komentoval mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov. Ten zároveň dodal, že infrastruktura na Krymu začne fungovat normálně, až se „poloostrov vrátí Ukrajině“.

Další železniční incident

Pouhý den po vykolejení vlaku s obilím došlo na Krymu k dalšímu železničnímu incidentu. Poblíž města Džankoj na severu Krymu totiž havaroval dron, který při pádu přeťal několik kabelů ze sítě u železnice. Informovala o tom ukrajinská agentura Unian.

Proruský představitel okupovaného Krymu Serhij Aksjonov tvrdil, že sever poloostrova byl napaden hned čtyřmi drony, které však prý nenapáchaly žádné škody. Zda šlo o ukrajinské stroje, aktuálně nelze nezávisle ověřit.

Rusové poloostrov Krym ovládají již od roku 2014, kdy na něj v rychlosti vnikli a později jej anektovali v době, kdy na Ukrajině probíhal státní převrat známý jako Euromajdan. Při něm byl svržen proruský prezident Viktor Janukovyč, který uprchl do Ruska. Ve stejné době se na odpor dali také proruští separatisté na Donbasu.

Ukrajina byla Ruskem napadena 24. února loňského roku. Dle původních očekávání měla Moskva v plánu celou „speciální vojenskou operaci“, jak invazi dodnes nazývá, zakončit během několika málo dní dobytím Kyjeva a zadržením či zabitím ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ukrajinci však v Kyjevě i jinde dodnes předvádí mimořádně srdnatý a tuhý odpor. Aktuálně se očekává další fáze ukrajinské ofenzivy. Kyjev je podporován západními mocnostmi, které Ukrajincům posílají moderní zbraně a další pomoc.

Tagy:
válka Londýn zbraň Ukrajina Krym Rusko Kyjev Sevastopol obilniny ruská invaze na Ukrajinu anexe Krymu Ruskou federací Simferopol