Záběry z bojů: Ukrajinské drony postupně likvidují okupanty. Ti se zoufale kryjí mezi stromy

Ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda provedla další úspěšný úder na ruské vojáky na Donbase. Obávaná vojenská skupina, která se stala známou v průběhu bojů o Bachmut, často využívá bezpilotní letouny, pomocí nichž svrhává bomby do ruských zákopů a dalších úkrytů. Některé granáty padají do bezprostřední blízkosti okupantů. Konkrétní okolnosti nově zveřejněných záběrů je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„Průzkumníci z naší brigády to spočítali okupantům, kteří pokračují v útocích. Podívejte se na nové video,“ sdělila ve svém prohlášení ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda. Na záběrech je vidět ukrajinský úder na ruské vojáky, kteří se kryli v pásu stromů nedaleko od silnice v blízkosti východní frontové linie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zelenskyj si do Británie přiletěl pro zbraně. Drony má přislíbené, rakety však nedostane

„Operátor dronu nalezl v lese sedm okupantů. Ti seděli v úkrytu a (zřejmě) o něčem diskutovali. Následoval přesný zásah ukrajinského granátu, vojáků tak zbylo šest,“ komentovala vojenská jednotka, která se v posledních měsících zviditelnila především během bojů o Bachmut.

Ukrajinský úder však neskončil jedním přesným zásahem. „Po nějaké době nad místem opět přeletěl dron naší brigády. A jaké bylo překvapení pro operátora, když v úkrytu viděl nebojácnou šestku? Po další ráně zbylo vojáků pět. Doufáme, že tato ‚hra‘ bude pokračovat,“ glosovala 30. brigáda. Zdravotní stav skupiny okupantů nelze v době válečného konfliktu nezávisle ověřit.

Rusové podle Kyjeva od vypuknutí invaze v únoru 2022 celkem ztratili už téměř 200 tisíc vojáků. Rovněž přišli o 3 762 tanků, 7 348 dalších obrněných vozidel, 6 048 transportních vozidel, 3 712 dělostřeleckých systémů, 294 vrtulníků, 308 letounů a 2 732 bezpilotních letounů.

Podle západních analytiků či amerického Institutu pro studium války (ISW) zmíněné údaje vesměs odpovídají realitě. Moskva své ani ukrajinské ztráty pravidelně nezveřejňuje.

Loni v listopadu odhadoval americký generál Milley ztráty obou armád na 100 tisíc. Ukrajinskou armádu zatěžují hlavně boje u Bachmutu. Podle německé zpravodajské služby tam v lednu umíraly stovky vojáků denně.

Tagy: