Na přechodech pro chodce umírají v Česku každoročně desítky lidí. Kde se nachází ty nejrizikovější?

Vedoucí Samostatného oddělení BESIP ministerstva dopravy Tomáš Neřold

Expert o bezpečnosti přechodů v Česku

Rychlá jízda řidičů a neohleduplnost chodců jsou nejčastější příčiny tragédií, které se odehrají na přechodech. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl šéf BESIP ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Nejčastěji se nehody stávají na víceproudých silnicích, kdy v jednom pruhu auto zastaví, zatímco to ve druhém pruhu nikoliv, říká Neřold. Právě to je případ i ústeckého přechodu, který Česká asociace pojišťoven označila za jeden z nejvíce nebezpečných. Za posledních deset let se tam při nehodách těžce zranili čtyři chodci, dalších pět vyvázlo s lehčím zraněním.

ČTĚTE TAKÉ: Děsivá nehoda v pražských Holešovicích. Auto srazilo ženu s kočárkem, dítě je v umělém spánku

V roce 2022 tam například přecházela i šestaosmdesátiletá seniorka o francouzské holi, když ji bezohledný řidič srazil a z místa nehody ujel. Žena na následky zranění zemřela.

K nejrizikovějším přechodům v Praze patří ten na pražském Žižkově v blízkosti zastávky Biskupcova. V posledních dvou letech se tam stalo deset nehod. „Obecně lze riziková místa najít právě v centrech velkých měst v místech s vysokou intenzitou dopravy. Většinou se v jejich blízkosti nachází nějaká zastávka městské hromadné dopravy,“ informuje Portál nehod.

Nebezpečné jsou podle Neřolda ale i situace, kdy chodec vstoupí do vozovky z nějakého zakrytého výhledu. Apeluje proto na řidiče, aby během parkování udržovali od přechodů dostatečnou vzdálenost.

Podle údajů Portálu nehod se za posledních třináct let stalo více než 47 tisíc dopravních incidentů s účastí chodců. Nejvíce srážek se odehrává kolem sedmé hodiny ráno, ale rizikové je i odpoledne mezi 13. a 17. hodinou. Co se týče ročního období, nejvíce nehod nastává v listopadu, prosinci a lednu. Nejohroženější skupinou jsou školáci navštěvující 1. až 4. třídu základních škol.

Navzdory tomu, že až šedesát procent nehod zaviní řidiči, ani chodci nejsou zcela bez chyby, říká Neřold. Právě proto bychom se měli při přecházení silnice vyhýbat například pohledu do mobilu a poslechu hudby přes sluchátka. Zvláště v zimě bychom měli nosit reflexní prvky, ideálně umístěné na rukou či nohou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rodinná tragédie u Kamenné Poruby. Ženu srazil autobus, jejího muže o dva měsíce později auto

Tagy:
smrt doprava nehody nebezpečí Ústí nad Labem Tomáš Neřold Praha Česká asociace pojišťoven Žižkov přechody ČAP silniční bezpečnost