Na Tachovsku vznikne pro romské běžence stanové městečko. Byl tu klid, nesouhlasí místní

Uprchlický tábor ve Vyšních Lhotách. Všední realita za ostnatým drátem, série momentek z každodenního života romských běženců z Ukrajiny.

Romští uprchlíci u Rozvadova na Tachovsku

Až 150 romských uprchlíků by mohlo najít azyl v areálu Nových Domků u Rozvadova na Tachovsku. A to nejen v budově, kterou kraji propůjčilo ministerstvo školství, ale i v novém stanovém městečku. To by mělo vyrůst na přilehlém pozemku. Hasiči přislíbili vybavit ho potřebnými stany. Tamním obyvatelům se ale záměr moc nelíbí.

Dříve diagnostický ústav, teď záchytné místo pro romské uprchlíky. 34 žen s dětmi, které bydlely v soukromém objektu ve Strašicích, našlo teď azyl v Nových Domcích u Rozvadova. Kraj registrované běžence v plzeňském KACPU převezl autobusy do tohoto zařízení, které má pronajaté od ministerstva školství.

„Líbí se nám tady. Dětem dali jídlo, plenky, všechno,“ říká Olena z Iršavy. Někteří ale tak spokojení nejsou. „Jsme tady několik dní. Už dva dny nám nic nepřinesli, jídlo dětem, aby měli co jíst, sunar,“ přidává se Maria z Mukačeva.

Nečekaná kontrola odhalila před několika dny, že v soukromém objektu ve Strašicích bydlí mimo jedné rodiny hned několik desítek běženců, o kterých neměl tušení ani majitel objektu. Cizinecká policie při kontrole zjistila, že v objektu je dalších 66 lidí.

Pomohli jsme jim dostat se na nádraží do Rokycan a oni následně směřovali na adresy, které mají u cizinecké policie nahlášené, popřípadě zpátky na Ukrajinu,“ ubezpečuje hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

V Nových Domcích by chtěl kraj postavit velkokapacitní stanové městečko. Paní Oldřiška tady bydlí už 20 let a teď zvažuje, že se odstěhuje. „Nelíbí se mi to. Byl tu klid, když z diagnostického ústavu děcka odešla, a teď to začne zase znova,“ stěžuje si.

„Primárně jsme dali žádost na Ústřední krizový štáb, který žádáme prostřednictvím státních hmotných rezerv o zajištění vybudování toho stanového městečka,“ dodává Špoták. Kraj totiž nemá k dispozici potřebné stany a další vybavení.

Hasiči dodají materiál

„Samozřejmě mě těší, že k tomu Plzeňský kraj přistoupil a nabízí místo, kde může vyrůst další stanové městečko,“ hodnotí náměstek ministra vnitra Radek Kaňa. Stanové městečko by podle hejtmana mohlo v Nových Domcích vyrůst do týdne. S jeho stavbou by měli pomáhat hasiči.

„Tak, jak deklaroval, hasičský záchranný sbor je připraven dodat materiál. Počítáme s tím, že by se tam mohla postavit stanová základna s kapacitou 150 osob,“ říká náměstek generálního ředitele HZS Petr Ošlejšek. Hasiči už si také areál přijeli prohlédnout.

Tagy:
Ústřední krizový štáb Plzeňský kraj Česká pirátská strana Hasičský záchranný sbor Rozvadov uprchlík Rudolf Špoták Cizinecká policie okres Tachov Strašice