Na Ukrajincích je znát únava. Chvíli po našem odjezdu padaly na Charkov rakety, líčí Češi

Následky ruského raketového útoku na charkovskou poštu

Ukrajinští výsadkáři zdecimovali ruskou jednotku

Stačilo setrvat jen pár hodin navíc a možná by se čeští dobrovolníci z organizace Team 4 Ukraine stali svědky ruského raketového útoku na Charkov. Sirény zněly ve dne v noci a na Ukrajincích už je vidět únava, třebaže jsou odhodlaní vyhrát, uvedli členové nedávné humanitární výpravy. Ukrajinským obráncům dovezli nejen zdravotnické potřeby, ale také další materiální pomoc.

Češi z organizace Team 4 Ukraine vyjeli na východ v říjnu, především kvůli dodávkám pro 41. samostatnou mechanizovanou brigádu a 503. samostatný prapor námořní pěchoty. Vše doručili přímo Ukrajincům, aby všichni měli jistotu, že se pomoc dostane bez oklik k obráncům. Nedalekým bojům s ruskou armádou navzdory.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Karel, Václav, nebo Švejk? Český tank na Ukrajině hledá jméno, pod kterým bude trápit Rusy

„Přímo do rukou námi podporovaných jednotek jsme předali pomoc, o kterou žádaly. Jednalo se o příslušenství pro drony, elektrické generátory, nabíjecí stanice a zdravotnický materiál. Během cesty jsme zaznamenali několik leteckých poplachů, a to i v místech, která mohou být pohledem z České republiky považována za válce vzdálená a bezpečná. Jednalo se například o Cherson, Kremenčuk, v noci na neděli byl poplach i v Kyjevě,“ popsal svou podzimní cestu Josef „Riggs“ Starý.

„S blížící se zimou opět vyvstává potřeba kvalitního zimního vybavení. Co je potřeba neustále, to jsou termovize, drony a příslušenství k nim,“ podotkl. Podobně na tom jsou i další ukrajinské armádní útvary. Čeká je totiž dlouhá zima, v níž se stejně jako loni frontová linie bude hýbat spíše minimálně. O to důležitější bude pak role dronů pro průzkumné či bombardovací výpady.

„Do Charkova dopadly tři rakety z ruského systému S-300 jen pár hodin poté, co jsme město opustili. Poplachy jsme během cesty zažili v noci i ve dne,“ přiblížil dramatický moment cesty další dobrovolník, který si nechá říkat „Dráp“.

Češi sdíleli také několik fotografií ze své výpravy, na kterých se zvěčnili při předávání materiální či humanitární pomoci. Došlo i na několik snímků zasažených panelových domů, ve kterých bydleli ukrajinští civilisté.

Celkem našinci najeli okolo čtyř tisíc kilometrů, než se všechny posádky vozů vrátily v pořádku do České republiky. Podle nich je na ukrajinských obráncích znát únava z války. Odhodlání vyhrát válku proti ruským okupantům jim ale nechybí.

„Jako příklad bych uvedl komunikaci s mariňáky, kteří měli před válkou základnu v Mariupolu. Potřeboval jsem od nich adresu. Nakonec mi ale odpověděli, že se omlouvají, ale setkání v Mariupolu budeme muset ještě odložit – ale že na tom pracují,“ podělil se Starý o své dojmy z cesty.

„Samozřejmě je na nich znát únava. Dokázali eliminovat tolik ‚moskalů‘ a pořád chodí noví a noví. Vnímají i vlastní ztráty. Ale nic než vytrvat a vyhrát nepřichází v úvahu,“ rozvedl také dobrovolník s přezdívkou Dráp.

Pomoc pro sirotky i veterány

Co se týče poptávaného vybavení, zde se skladba příliš nezměnila. Kromě zájmu o zimní oblečení se prioritně shánějí pomůcky pro mediky v první linii. Konkrétně jsou to škrtidla na zastavení krvácení, jako jsou turnikety a hemostatické ampule. „Těch jsou pro námi zásobované jednotky potřeba opravdu stovky. A jak zmiňoval kolega, drony a vše k nim,“ potvrdil Dráp, po čem je nejvyšší poptávka.

Pomoc neskončila jen u vojenských útvarů. Své dodávky se dočkali také civilisté. „Dětskému domovu ve Vinici, kde se nachází i váleční sirotci, jsme dodali deset beden bot, oblečení, výtvarných potřeb a hraček. V nemocnici pro válečné veterány v Kremenčuku jsme vykládali třicet beden zdravotnických plen a dvě bedny nutridrinků,“ zmínil v rychlém výčtu český dobrovolník.

Ocenil rovněž personál, který se snažil rozptýlit veterány a přivést je na jiné myšlenky, než je současné dění na bojišti.

„Malují obrazy za pomoci prstů, probíhá aromaterapie, mají budku, ve které mohou poslouchat hukot včel. Těšilo nás, když jsme viděli, jak jsou námi dříve dodané věci využívány, například balanční podložka, motodlaha a další,“ pokračoval Dráp.

Již z minulosti má organizace Team 4 Ukraine na kontě pomoc pro obránce v podobě novějších i starších přístrojů, nemocničních ventilátorů, inkubátorů či dokonce pancéřovaných sanitek. „Několik potřebných kusů zdravotnické techniky a zásoby zdravotnického materiálu se nám podařilo zajistit i v posledních dnech,“ připojil se k tématu zdravotnický expert spolku Ondřej Černý.

Čeští dobrovolníci stáli mimo jiné za sbírkou na odminovací stroj Božena nebo člun pro záchranáře po odpálení Kachovské přehrady. Monitorovací tým zase pomáhal s dokumentací ruských válečných zločinů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Českem darovaný tank T-72 se zúčastnil operace v Záporoží. Podívejte se na něj v akci níže.

Tagy: