Národní parky nezpoplatníme. Mít italská letadla, škoda by byla menší, říká náměstek

Náměstek ministryně životního prostředí Tomáš Tesař

Náměstek Tesař o zpoplatnění vstupu do národních parků

Požár v národním parku České Švýcarsko byl největší v novodobé české historii. Podle náměstka ministryně životního prostředí Tomáše Tesaře se dá předpokládat, že k podobným událostem bude docházet častěji. Zpoplatnit vstup do národních parků, jako tomu je například ve Spojených státech, ale podle něj není řešení. „Nejsme na to připraveni,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

„V našich lesích rozvrácených po kůrovcové kalamitě je předpoklad, že pokud tam někdo nezodpovědný zapálí oheň nebo dojde k zažehnutí bleskem, tak ten požár je bohužel velmi pravděpodobný,“ řekl v pořadu Nový den náměstek ministryně životního prostředí Tomáš Tesař.

Podle něj ale hrozí rozsáhlé požáry nejen na chráněných územích. „Každý národní park je jiný. Když vezmete Krkonoše nebo Šumavu, tam jsou porosty rozpadlé delší dobu a riziko požáru je daleko menší,“ vysvětlil náměstek. Větší riziko je podle něj naopak například v porostech na Vysočině nebo ve vojenském újezdu Libavá na Olomoucku. „Je to o změně přístupu a informovanosti lidí, že taková katastrofa hrozí i mimo národní park,“ podotkl Tesař.

Ministerstvo životního prostředí nyní ve spolupráci s resortem zemědělství řeší, jak se podobných problémů do budoucna vyvarovat. „Řešíme, jak zabránit tomu, aby se něco takového přihodilo. Jakým způsobem změnit monitorování území a jakou techniku do budoucna nabídnout, aby hašení bylo co nejúčinnější. Kdybychom měli ta dvě letadla z Itálie, nebyla by škoda taková,“ sdělil Tesař.

S velkým návalem turistů se nabízí otázka, jestli by měl být vstup do národních parků zpoplatněn. „Overturismus je celosvětový problém. Ve Spojených státech je vstup do parků zpoplatněn, ale ve střední Evropě na to nejsme připraveni,“ řekl Tesař s tím, že upřednostňuje nabídnout lidem pestřejší možnosti. „Nabídněme lidem celý prostor a pracujme s informacemi, aby se tam chtěli jet podívat,“ dodal.

Tagy:
národní park požár Itálie Krkonoše USA Ministerstvo životního prostředí České republiky Ministerstvo zemědělství České republiky Národní park České Švýcarsko Tomáš Tesař