Nacher: Volby jsou důležité jako svatba, nemohou být korespondenční. O hlasy se nebojím

Patrik Nacher

Nacher a Czernin o korespondenční volbě

Volbou člověk ovlivňuje chod země, nemůže rozhodovat na dálku, je to důležitý akt jako například svatba, řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS poslanec opozičního hnutí ANO Patrik Nacher. Ten v pondělí spolu s dalšími politiky i odborníky uspořádal ve Sněmovně seminář na téma korespondenční volby. Za to, aby mohli Češi v zahraničí volit poštou, bojuje vládní koalice. Chce, aby někteří lidé nemuseli jezdit volit stovky kilometrů daleko.

V říjnových volbách do Poslanecké sněmovny získalo hnutí ANO od Čechů žijících v zahraničí necelých pět procent hlasů. Byl byste pro korespondenční volbu, kdyby mělo za hranicemi větší voličskou základnu?
Ne, určitě ne. Vždycky jsem byl proti korespondenční volbě, a to bez ohledu na to, kdo, odkud a jak volí. Volební inženýrství volby zabije, všechny změny se nakonec otočí proti. Krásný příklad je přímá volba prezidenta, kdy její dosavadní zastánci, kteří jsou dnes nespokojení, že dvakrát vygenerovala Miloše Zemana, najednou volají, aby se zase zrušila. Takže toto volební inženýrství, kdy udělám změnu jen proto, abych na ní nějakým způsobem vydělal, je špatná cesta. Kritizuji to a sám to nedělám.

Na pondělním semináři konaném pod záštitou ústavně-právního výboru jste ale vy i další kolegové řečníci několikrát naznačili, že vládní koalice chce korespondenční volbu, aby získala výhodu. Piráti, STAN i Spolu v říjnu dostali přes 80 procent hlasů voličů v zahraničí.
Není to žádný z mých argumentů. To je jen má odpověď na otázku, zda nejsem proti korespondenční volbě proto, že hnutí ANO v zahraničí nikdo nevolí. Říkám, že ne. Platila-li by tato teze, musí platit i teze opačná, že kdo je pro změnu, chce ji proto, že by ho v zahraničí volili. Ale není to černobílé, že jedni dělají dobro a druzí se brání, protože by měli málo hlasů, takhle svět nefunguje.

Takže se tedy nebojíte, že by vás to mohlo ohrozit?
S tím můj nesouhlas vůbec nesouvisí. Korespondenční volbu jsem nepodporoval ani před tím, než jsem šel do politiky.

V čem jsou podle vás největší rizika korespondenční volby?
Důvodů je několik, ale základní jsou, že volba má být svobodná na individuální bázi, což se může stát jen fyzickou volbou za plentou. Také má být anonymní, tajná, což se zase stane hozením lístku do urny. A má být i důstojná, tedy že jí věnuji nějaký čas – někam jdu a odvolím. Není to objednání si jídla přes e-shop nebo zaplacení platby přes internetové bankovnictví.

Základní problém je tedy, že se bojíte manipulace s lístky?
Platí nepřímá úměra, že čím je větší snaha zabránit falšování voleb, tím menší je anonymita. Mám pocit, že některé věci bychom měli dělat osobně. Volbou rozhodujete o směřování celé země – o tom, jak budou vysoké daně, jaká bude zahraniční politika, jestli přijmeme euro a podobně. Vzhledem k důležitosti tohoto aktu mi nepřijde důstojné, když tohle zdigitalizuji nebo udělám korespondenčně.

Je dobře, že se všechno digitalizuje a usnadňuje, ale kult usnadňování má limity.

Na druhou stranu řešíme digitalizaci a modernizaci státu. Nebylo by dobré jít s dobou i ve věcech, jako jsou volby?
Je dobře, že se všechno digitalizuje a usnadňuje, ale kult usnadňování má mít nějaké limity. Například některých aktů, které má člověk párkrát za život, jako je maturita, státnice, svatba a podobně, se účastníte také osobně. A volbou člověk ovlivňuje chod země, to nemůže být na dálku.

Mluvil jste například o svatbě, které se ale účastní pár lidí. Voleb by se měli v ideálním případě zúčastnit všichni Češi. Neměli bychom myslet na to, aby to bylo co nejjednodušší pro všechny?
Jde o důležitost aktu. Jak jsem řekl, za mě jsou volby o principu důstojnosti, nikoliv snadnosti.

Někteří odborníci se obávají, že pokud se korespondenční volba umožní v zahraničí, Ústavní soud nařídí, aby se schválila i pro Čechy žijící v Česku. Tomu se ale koaliční poslanci brání. Hrozí podle vás něco takového?
Samozřejmě, pojmenoval jsem to salámovou metodou. My se teď sice izolovaně bavíme o Češích v zahraničí, ale může přijít podnět, abychom si byli před zákonem všichni rovni, a otázky, proč by občan, který žije v Česku, neměl mít také tuto možnost. Hrozí, že by se to rozšířilo i pro Českou republiku, což mnozí z předkladatelů ani nechtějí.

Česko je přesto jednou z posledních pěti zemí Evropské unie, v nichž korespondenční volba pro lidi v zahraničí ještě zavedená není. Proč chcete jít proti evropskému trendu?
Nemusíme ve všem kopírovat, co se děje v zahraničí. Některé země naopak korespondenční volby  opět omezují. Politici mají řešit věci, kde je nějaký problém. Já ho tady nevidím. Zvlášť v dnešní době, kdy řešíme postcovidová opatření, je válka na Ukrajině a blíží se zdražování.

Tagy: