Náhrady škod za covidová opatření? Stát bude kvůli žalobám krvácet, míní právník Sokol

Tomáš Sokol

Co Čech, to politik! (201)

Právník a bývalý ministr vnitra Tomáš Sokol se ve vysílání CNN Prima NEWS rozpovídal o novele pandemického zákona, kterou chce prosadit vládní pětikoalice. Podle něj je zásadní, aby poslanci a senátoři vylepšili pandemický zákon, jak jen to jde. „Nejsem si jist, jestli demonstrující vůbec ten zákon četli,“ řekl Sokol v pořadu Co Čech, to politik.

Poslanci od úterní desáté hodiny jednají na mimořádné schůzi o pandemickém zákonu. Podle SPD jsou úpravy, se kterými přišla pětikoalice, nehorázné a nedemokratické. Novela se nelíbí ani poslancům z hnutí ANO.

„Neříkám, že bych se přímo ztotožňoval s tím textem. Rozumím ale tomu, že aktuálnímu pandemickému zákonu skončí účinnost a pak by vládě zbyl pouze krizový zákon s podstatně radikálnějšími opatřeními. Nejsem si jist, jestli demonstrující vůbec pandemický zákon četli,“ zmínil Tomáš Sokol.

Podle něj by zástupci SPD a ANO udělali nejlépe, kdyby s vládními poslanci aktivně řešili, co na současném zákonu změnit, aby lépe fungoval. „Podotýkám, že pandemický zákon je zasažen od svého začátku. Žádný legislativní fešák to není, protože ho tak trochu vařili jako pejsek s kočičkou,“ dodal Sokol.

Pravdou je, že hnutí ANO společně s ČSSD se tento zákon příliš nepozdával ani před rokem. Tehdy ho s podporou budoucí pětikoalice a části komunistů schválili jako ústupek opozici, která už nechtěla prodloužit nouzový stav. Kritikům novely pandemického zákona vadí například to, že neřeší ušlý zisk při opatřeních.

Na to upozorňuje i právník Ondřej Dostál (Piráti). „Takové žaloby z minulosti už leží na soudech. Lze souhlasit s doktorem Dostálem, že tato věc by měla být nějak řešena. Podle původního krizového zákona stát odpovídá za škody, které způsobila jeho opatření, takže se nedá říct nic jiného, než že stát bude krvácet,“ dodal Sokol.

Účinnost pandemického zákona končí 28. února. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) ji chce proto prodloužit. Kromě toho si chce rozšířit pravomoci. V takovém znění by úřady mohly nařídit testování na covid například podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům.

Nařízení izolace nebo karantény by příslušné orgány mohly oznamovat lidem i telefonicky nebo krátkou textovou zprávou. Možnost vydávat opatření pro své resorty měla dostat také ministerstva obrany a vnitra. Podle první místopředsedkyně klubu ODS Evy Decroix se ale v úterý i po předcházející diskusi se senátory rozhodlo, že poslední zmíněné oprávnění bude ze zákona vypuštěno.

Tagy: