Nákaz covidem přibývá. Nechte se očkovat, na podzim může být pozdě, varují odborníci

PCR test

Počet covidově pozitivních stoupá

Počet covidově pozitivních pacientů v Česku v posledních třech týdnech stoupá. Odborníci varují – další vlna epidemie by mohla přijít už v srpnu. Měli bychom proto prý začít zvažovat další dávku očkování.

Evropa aktuálně řeší válku a inflaci. Na covid proto i díky nulovým restrikcím prakticky zapomněla. „Česká republika je na tom momentálně velice dobře. Já vždycky nejvíce sleduji počet takzvaně těžce nemocných. Teď máme v nemocnicích takové pacienty tři,“ řekl ve čtvrtečním vysílání CNN Prima NEWS biochemik Zdeněk Hostomský s tím, že jsme v tomto ohledu v Evropě unikátní.

Že ale onemocnění nikam nezmizelo, potvrzují počty nově nakažených. Ještě minulý pátek jich přibylo 439, v pondělí už to ale bylo 608 a v pátek dokonce 771. Odborníci míní, že může jít o novou vlnu, která naplno propukne v srpnu či září. Některým lidem proto doporučují další dávku očkování.

Kdy dorazí další vlna?

Hlavní epidemiolog Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal si myslí, že by se mělo vyzývat k očkování již v létě, na podzim už podle něj může být pozdě. V mezičase probíhá vývoj očkovacích látek nové generace, které by měly lépe reagovat na mutace. Epidemiolog Roman Prymula ale varoval, že další vlna nejspíš přijde dřív než nové vakcíny.

Stále přitom podle odborníků platí, že nejrizikovější je vakcínu odmítat úplně. Proto i nadále ujišťují o její bezpečnosti – a dokládá to prý i více než 11,5 miliardy celosvětově aplikovaných dávek. „Sám jsem garantem očkování za město Opavu a okolí a zatím jsme aplikovali přes 150 tisíc dávek, přitom jsem se nesetkal se žádnými opravdu život ohrožujícími účinky. Nakažení, kteří u nás na jednotce intenzivní péče leželi v těžkém stavu s omikronem, byli v naprosté většině neočkovaní lidé,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS infektolog Petr Kümpel.

Odborníci dodávají, že se s podzimní covidovou vlnou nejspíš vrátí i určitá forma opatření – například respirátory v některých rizikových prostorech. Plošné restrikce nebo dokonce lockdowny by ale nejspíše už hrozit neměly.

Očkování zabránilo téměř 20 milionům úmrtí

Vědci v nové studii, kterou zveřejnilo odborné periodikum Lancet Infectious Diseases, uvedli, že díky očkování proti covidu se během prvního roku od začátku vakcinace podařilo zabránit téměř 20 milionům úmrtí na tuto nemoc. Podle expertů se tak díky vakcínám podařilo množství obětí covidu snížit na méně než polovinu počtu, kterého by podle matematických modelů dosáhl bez dostupného očkování.

Odborníci vycházeli z epidemických dat po 8. prosinci 2020, kdy byla aplikována vůbec první dávka proticovidové vakcíny. Jejich závěry vyplývají ze srovnání, jak by se počet úmrtí vyvíjel v případě, že by pandemie postupovala dál bez brzdy v podobě očkování. Podle nich by v případě neexistence vakcín za daný rok po nákaze covidem zemřelo odhadem 31,4 milionu lidí. Díky vakcínám se ale 19,8 milionu úmrtí podařilo zabránit, přičemž větší pozitivní efekt pocítili obyvatelé rozvinutých západních zemí. Vzhledem k nerovnému rozdělení vakcín se v bohatších zemích podařilo zabránit 12,2 milionu úmrtí.

Tagy: