V Česku řádí další téměř zapomenutá nemoc. Neočkované dítě se nakazilo v Německu

Mezi projevy spalniček patří charakteristická vyrážka.

Jižní Čechy bojují s další nemocí

Nejdříve černý kašel a teď spalničky. Jižní Čechy bojují s novým protivníkem. Vysoké teploty, zánět spojivek, nepříjemná vyrážka, která se šíří ze zátylku po celém těle. Spalničky jsou vysoce nakažlivé, a tak je zapotřebí velké opatrnosti.

Virové onemocnění, které se šíří vzduchem a na nějž pacient může i zemřít. Začíná horečkami a bolestí svalů a kloubů, ke kterým se po několika dnech přidá typická vyrážka. To jsou spalničky, které by měly být v Česku dávno zapomenutou hrozbou. Od začátku roku však hygienici ve všech krajích evidují celkem 29 pacientů s touto diagnózou. Největší ohnisko je teď na jihu Čech.

ČTĚTE TAKÉ: Počet nakažených klíšťat je extrémní, tvrdí experti. Kde je situace nejhorší?

„Momentálně probíhá epidemie spalniček v Rakousku, ale také v Rumunsku, Itálii, Francii a Německu, odkud byl do jižních Čech zavlečen první případ. Jednalo se o dítě, které nebylo očkované. Infekce se pak rozšířila v rámci rodinného a školního kolektivu,“ přiblížila původ problému ředitelka jihočeské hygieny Kvetoslava Kotrbová.

Od začátku letošního roku jihočeští epidemiologové evidují 13 potvrzených případů spalniček. Nejvíce případů je na Písecku. „Každý, kdo je nemocný, musí být podle vyhlášky v povinné izolaci. V domácí karanténě musí být také kontakty těch pozitivních případů,“ dodala Kotrbová.

Prevencí před spalničkami je od roku 1969 povinné očkování, které by v Česku měly dostávat děti ve 13. měsíci věku. Ne všichni rodiče tuto povinnost však plní, čímž podle Kotrbové ohrožují nejen dítě samotné, ale i své okolí.

„Nebýt očkování, tak toto onemocnění řešíme mnohem častěji a asi bychom se běžně setkávali se spoustou komplikací a smutných příběhů. Díky očkování já vlastně pacienta s tímto onemocněním neznám,“ poznamenal Ivo Petrášek, praktický lékař pro dospělé z Českých Budějovic. K účinnému fungování kolektivní imunity je podle hygieniků potřebná 95procentní proočkovanost celé společnosti.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nová naděje pro pacienty s rakovinou prostaty už je v Česku. Co lék nabízí a jak ho získat?

Tagy: