Námluvy pokročily. Jak se pečou koalice proti Babišovi do velkých voleb?

Už je skoro ruka v rukávě. Podle vyjádření lídrů opozičních stran to vypadá, že vznik dvou předvolebních koalic pro sněmovní volby je téměř na spadnutí. Piráti by měli jít s hnutím STAN. Občanští demokraté vyjednávají s lidovci a TOP 09.

O Pirátech a hnutí STAN by mohlo být jasno do konce října. Starostové a nezávislí budou o spolupráci rozhodovat tento čtvrtek na jednání celostátního výboru. Členská základna bude schvalovat koaliční spolupráci STAN a Pirátů pro sněmovní volby 2021, zatím však nepůjde o žádné konkrétní parametry jako pořadí na kandidátce. Ty by mohly být jasné do konce roku.

„Ve čtvrtek budeme hlasovat o zahájení vyjednávání o koaliční spolupráci s Piráty. Pokud se to schválí u nás i u Pirátů, tak třeba dva měsíce bude trvat, než právnicky dohodneme koaliční smlouvu. V ní bude všechno. Máme sestaveny vyjednávací týmy a ty by chtěly do konce roku vše vyjednat, potom se bude ještě schvalovat finální podoba koaliční smlouvy,“ řekl CNN Prima NEWS Vít Rakušan.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš finišuje analýzu o programových průnicích, kterou chce členské základně předložit 15. října. Piráti by měli během prvního listopadového týdne na spolupráci se STAN kývnout. Hlasovat budou ale i o možnosti samostatného postupu.

Dobře to jede, říká Rakušan

„Nerad mluvím za Piráty, ale doufám, že to schválí,“ zdůraznil Rakušan. „Myslím, že pomohly krajské volby. Během vyjednávání se spolu bavíme, v Olomouckém kraji jsme šli spolu, ve Středočeském kraji jsme Piráty přizvali ke spolupráci. Dobře to jede. Za nás si myslím, že ta naděje na schválení ve čtvrtek je poměrně velká,“ uvedl šéf Starostů.

I sám Bartoš se několikrát nechal slyšet, že je pro předvolební koalici se STAN. „Podle mě spolupráce se STAN dává smysl, ale nejsem žádný absolutistický vládce Pirátské strany,“ řekl v rozhovoru pro deník Mladá fronta DNES.

Piráti a Starostové si už vyzkoušeli předvolební koalici v krajských volbách v Olomouckém kraji. S 22,01 procenta skončili na třetím místě v těsném závěsu za hnutím ANO a Spojenci pro Olomoucký kraj.

Námluvy pokročily i u ODS, lidovců a TOP 09. „Pokud máme naplnit svoji ambici a sestavovat vládu, bude lepší mít předvolební koalici. Preferuji její vytvoření. Vidím pak jako velmi pravděpodobné, že budeme sestavovat vládu,“ prohlásil v nedělní Partii šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Lídrem kandidátky by měl být předseda občanských demokratů Petr Fiala. Trojkoalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 by musela ve volbách získat minimálně 15 procent.

„Když všichni tu vůli přetaví v to, jak jednají, a to se zatím děje, tak to dobře dopadne a brzy oznámíme výsledek jednání. Jednoznačně se jedná o formát trojkoalice. Kdybychom nevěřili tomu, že získáme 15 procent, tak bychom to nemohli dělat. Věřím, že budeme mít rozhodně přes 20 procent a je jednoznačné, že máme šanci na vítězství. Nevidím důvod, proč si na koalici nevěřit,“ řekla CNN Prima NEWS šéfka topky Markéta Pekarová Adamová.

Pekarová: Osm let s Babišem stačilo

Podle ní se jedná o historickou šanci pro celou Českou republiku změnit poměry v zemi. „Myslím, že si to uvědomují všichni. Osm let s hnutím ANO ve vládě naprosto stačilo, pro celou zemi je to devastační,“ zdůraznila Pekarová Adamová.

Po vyhlášení výsledků krajských a senátních voleb se v sobotu trojice opozičních politiků dokonce sešla na pivu. Konkrétně šéf ODS Petr Fiala, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a lídr KDU-ČSL Marian Jurečka.

Otázkou zůstává, jestli se strany nezaleknou předvolebních průzkumů. V minulých volbách do Sněmovny se totiž chystali jít společně lidovci s hnutím STAN. Některé průzkumy jim však přisuzovaly méně než 10 procent a hrozilo, že by obě partaje mohly zůstat před prahem Sněmovny. KDU-ČSL i hnutí STAN pak kandidovaly zvlášť.

Tagy: