Bývalý Jágrův kouč popsal, jak je třeba budovat mentální odolnost už od dětství

Jak se nucené výpadky v tréninkovém procesu projeví nejen na fyzické, ale i psychické kondici u profesionálních a rekreačních sportovců? Liší se psychika sportovců a nesportujících lidí? Je třeba budovat mentální odolnost už od dětství? Na tyto a další otázky odpovídal v pořadu K věci televize CNN Prima NEWS expert na sportovní psychologii a mentální kouč Marian Jelínek.

U profesionálních sportovců, kterých se vládní opatření také týkala, se Jelínek setkával s problémem smysluplnosti. „Proč mám teď trénovat, když nevím, kdy to zúročím? Smyslem vrcholového sportu je tréninkový proces tzv. prodat, zúročit výkonem, zápasem. U zájmového výkonnostního sportu bych řekl, že deficit vychází z pozice toho, že pohyb je nedílnou součástí našeho života,“ popsal Marian Jelínek.

Říká se, že fyzická aktivita vyplavuje tzv. hormon štěstí. Jelínek ale uvedl, že pokud člověk chce zhubnout a má sport jako nutnost, pozitivní pocity během této činnosti většinou nemá a trápí se. Také se uvádí, že pokud super trénovaný organismus najednou nesmí trénovat, čelí daleko horším důsledkům než člověk, který vůbec nesportuje. „Jakýkoliv velký šok z hlediska pozitivního i negativního může vyvolat v člověku určité stresové faktory. Nevyvolá je v člověku, který má v tomto případě psychickou odolnost,“ řekl Jelínek.

Na otázku, zda je možné naučit se nevzdat zdánlivě beznadějnou situaci, Jelínek odpověděl: „Myslím, že je to věc určitých morálně volních vlastností, které se dají trénovat. Když dítěti říkáte: Neboj se. Musíš to mít rád, tak je to tzv. o ničem. Co může mít vliv, je, že vytvořím určité podmínky, které emoci můžou nastartovat. Podmínky souvisí s výchovnými parametry. Jestli tatínek neustále křičí na dítě, vidí negace, samozřejmě v dítěti vytváří nějaké podmínky, které si potom v dospělosti ponese s sebou. Dá se říct, že podmínky, ve kterých jsme vyrůstali, nás ovlivňují po celý život,“ poznamenal mentální kouč.

Jelínek připravoval i hokejistu Jaromíra Jágra. „Myslím, že se u něj snoubí ohromná emoční investice do činnosti. Jarda Jágr extrémně miluje lední hokej, ale zároveň motivační prvky racionální. Chce od toho co nejvíce. Tato symbióza dvou základních složek je pro mě něco, co je motivační symbióza úspěšných,“ objasnil Jelínek.

Jak děti motivovat a připravit na případný neúspěch?

Nastínil, jak by podle něj měl trenér postupovat, aby dítě správně motivoval, ale zároveň ho připravil na případný neúspěch. „Kouč by měl se svěřencem prožitky projít, to znamená tlačit na výsledky až od určité doby. Podle mě je dobrý trenér ten, který do šesti až osmi let vybuduje silnou emoční vazbu k pohybové aktivitě, aby se stala součástí jeho života. Potom postupně přidává nějaký tlak na výsledkové položky. Jde o šikovnost trenéra, jak umí zaujmout a vtáhnout dítě,“ uvedl Jelínek a doplnil, že pokud se staráme o své domovy a zahrádky, měli bychom se starat i o své tělo, duši a mysl. „V tom si myslím, že máme rezervy. Všimněte si, jak přibývá obezita, otylost, nadváha u malých věcí,“ uzavřel Marian Jelínek.

Rozhovor Tomáše Vzorka s Marianem Jelínkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: