Návrat černé smrti? V USA se objevila bakterie, která ve středověku zahubila třetinu Evropanů

Lékaři v americkém Coloradu objevili minulý týden podle CNN člověka nakaženého morem. Když nemoc zvaná „černá smrt“ zasáhla ve 14. století Evropu, podlehly jí desítky milionů lidí.

Laboratoř v okrese Pueblo County v Coloradu zaznamenala minulý týden nákazu morovou bakterií Yersinia pestis. Lékaři nyní provádějí opakované testy, aby výsledek potvrdili.

DÁLE ČTĚTE: Evropou se šíří tropická „horečka lámající kosti“. Vliv má globální oteplování, tvrdí vědci

„Lidé se mohou nakazit kousnutím blechou, přímým kontaktem s infikovanou krví a vdechnutím kapének vydechovaných nakaženou osobou či zvířetem,“ citoval web Metro Světovou zdravotnickou organizaci WHO. „Doporučujeme všem lidem, aby chránili sebe a své domácí mazlíčky před morem,“ dodala pro CNN Alicia Solisová z úřadu pro infekční nemoci okresu Pueblo.

Příznaky se mohou ohlásit první až osmý den po nákaze. Nejdřív se zpravidla objeví bolestivé otoky lymfatických uzlin, takzvané „bubony“. Mezi další příznaky patří horečka, bolest hlavy, zimnice, slabost, zápal plic či celková sepse organismu.

Mor je dnes poměrně snadno léčitelný antibiotiky. Diagnóza se však musí stanovit okamžitě, což se v mnoha případech neděje, protože lékaři s touto nemocí přicházejí do styku jen zřídka. Vakcína však ještě vyvinutá nebyla. „Vakcíny proti moru jsou ve vývoji, ale neočekává se, že by byly v blízké budoucnosti komerčně dostupné,“ uvedlo americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí pro CNN.

Mor se na rozdíl od jiné metly lidstva – pravých neštovic – nepodařilo vyhubit. Má totiž v přírodě přirozené hostitele: několik druhů divoce žijících hlodavců. Nejvíce potvrzených případů zaznamenávají lékaři v Africe: Každoročně jich jen Madagaskar hlásí zhruba 700. Mor se kromě toho přirozeně vyskytuje například ve střední Asii.

Ve venkovských oblastech západních Spojených států se každoročně objeví v průměru sedm nových případů. Letos mor zaznamenali lékaři poprvé v únoru ve státě Oregon, o měsíc později zabila nemoc v Novém Mexiku muže.

V Evropě mor přirozeného hostitele nemá. Ve středověku přesto patřil k největším metlám našich předků. Nejhorší epidemie černé smrti dorazila do Evropy z Asie roku 1347 a v následujících letech vyhubila zhruba třetinu evropského obyvatelstva, tedy asi 25 milionů lidí. Epidemie moru sužovaly Evropu až do 18. století a celkem za sebou zanechaly desítky milionů obětí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Princezna Kate přiblížila, jak bojuje s rakovinou. Na královy narozeniny vyjde mezi lidi

Tagy: