Ekonomové: Česko má nejvíc předpotopní stavební řízení. Návrhy NERV pomohou

Jednání Národní ekonomické rady vlády.

Nové návrhy NERV pro vládu

Ekonomové chválí návrhy Národní ekonomické rady vlády (NERV) na urychlení stavebnictví nebo zjednodušení situace na trhu práce. Upozorňují ale, že návrhy míří na delší časová období a případné změny by slavila až příští vláda. Ekonom Petr Bartoň pro CNN Prima NEWS uvedl, že pokud stát nastartuje výstavbu bytů, tak to ze setrvačnosti nakopne i zbytek ekonomiky.

Z pera Národní rozpočtové rady vlády je většina opatření z kritizovaného konsolidačního balíčku. Nové návrhy na nastartování ekonomiky přináší poradci po schválení úsporných opatření. Ty zasahují do oblasti práce, vzdělávání nebo investic.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Reportáž z hospody. Rakušan si v Karviné sedl na pivní sud nenávisti. Hospoda mu nadávala do fašistů

Podle ekonoma Petra Bartoně jsou ale nejdůležitější návrhy v kategorii bydlení. „Změna sedmi zákonů a zkrácení povolovacích procesů by pomohla nastartovat růst a výrazně pomoci lidem. Máme nejvíce předpotopní systém stavebního řízení ze všech civilizovaných a polocivilizovaných zemí podle dat Světové banky. To je jediná příčina toho, proč je tak drahé bydlení,“ řekl pro CNN Prima NEWS Bartoň.

Jeho zmínka o sedmi zákonech míří například na revizi zákona o oceňování majetku. Obecně by změny v bydlení byly podobné zákonům, které platí v Německu či Rakousku.

„Zároveň platí, že stavebnictví má ze všech sektorů největší multiplikační efekt do zbytku ekonomiky. Pokud nastartujeme výstavbu, tak se nastartuje i zbytek ekonomiky. Hlavně směrem, který už nebude tolik závislý na budoucnosti spalovacích motorů,“ dodal Bartoň.

Kromě nejdůležitějších změn zmínil i dva nejzajímavější návrhy. Ty se skrývají v kapitole trhu práce. NERV totiž navrhuje snížit počet vězňů a zvýšit příjem cizinců na trhu práce i na vysokých školách. „Je hezké vytvořit poptávku po růstu, ale jak ji naplnit, když paradoxně nejsou lidi. Česká ekonomika se nachází v unikátní situaci, kdy neroste ani při plné zaměstnanosti. První bod řeší kvantitu a druhý kvalitu. Bez těchto lidí nebude ekonomika růst,“ řekl Bartoň.

Bydlení je velký problém, shodují se experti

Důležitá je ale podle něj samotná realizace návrhů. „Benefit růstu většinou z těchto opatření stejně v drtivé většině slízne až příští vláda,“ dodal.

S tím se shoduje i hlavní ekonom Roklen Pavel Peterka. „Jsou to dobré nápady, které budou platné v delším časovém období,“ řekl pro CNN Prima NEWS. Je otázkou, do jakých opatření se nakonec vláda Petra Fialy pustí. Pokud by se totiž budoucí vládní kabinet skládal například z opozičních stran, tak by s největší pravděpodobností návrhy NERVu spadly pod stůl. Během vlády hnutí ANO se totiž drtivá většina návrhů z této poradní skupiny nerealizovala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jaký bude výhled ekonomiky z pohledu ministerstva financí? Více se dozvíte ve videu:

Podobně jako Bartoň oceňuje Peterka návrhy změn v oblasti bydlení. Jedná se totiž podle něj o obrovský problém. V posledních letech jsme premianti v růstu cen bydlení. Je zjevné, že legislativa v oblasti výstavby je taková, aby se nepovedlo nic postavit. V momentě kdy máme přehřátý trh práce, lidé se stěhují do měst, tak roste poptávka po bydlení. To vede k růstu cen,“ dodal.

Tagy: