Nedá se tím trefit cíl. Rusové si stěžují na zbraně ze Severní Koreje, jsou prý „prokleté“

Ruští vojáci u Lymanu ostřelují ukrajinské pozice pomocí houfnice 2A65 Msta-B

Rakety KLDR v Rusku

Rusko během téměř dvou let bojů na Ukrajině značně vyčerpalo své zásoby zbraní. Obracet se tak musí i na spojence v zahraničí. Kromě Íránu uspělo v tomto ohledu i u severokorejského diktátora Kim Čong-una. Ruští velitelé si ale stežují, že některé zbraně z KLDR jsou značně nekvalitní a trefit s nimi cíl je velmi obtížné, informuje web Moscow Times s odkazem na válečné bloggery.

Severokorejci dodávají Rusku od loňského roku mimo jiné i dělostřelecké granáty. Ty jsou ale podle telegramového účtu Gray Zone, který měl velmi blízko k dnes už rozpuštěné Vagnerově skupině, hodně nevalné kvality. Kanál pomoc Rusku ze zahraničí rozděluje na „dobré“ íránské a „prokleté“ severokorejské granáty. Vinou údajně nekvalitního střelného prachu jsou totiž zbraně z KLDR velmi nepřesné.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinci nestíhají sestřelovat rakety a drony. CNN popisuje sofistikovanou změnu taktiky Rusů

Podobného názoru jsou i jiní experti. „Íránské granáty zanechávají po odpalu stopy sazí, takže je třeba vždycky vyčistit úderník, ale létají velmi dobře. Ty severokorejské míjejí své cíle, protože náplň střelného prachu neodpovídá uvedeným hodnotám,“ cituje Moscow Times telegramový kanál Portfolio generálního štábu, který má desítky tisíc odběratelů.

Velmi ostře se směrem k Severní Koreji vyjádřil také ruský vojenský blogger a člen propagandistického projektu WarGonzo Alexej Larkin. „Mluvím teď o granátech do houfnic, se kterými jsem se setkal. Je to úplná sračka. Pokud granát doletí a vybuchne, všichni slaví a pějí chválu na Kima. Když ale nedoletí a spadne na hlavu našim vojákům, tak poděkujte vyhladovělým korejským teenagerům, kteří je vyrábí za misku rýže,“ napsal Larkin s tím, že nevěří ani dalším zbraním z KLDR, když „nejsou schopní vyrobit jednoduchý granát do houfnice“.

Informace o dodávkách severokorejských dělostřeleckých systémů a granátů do Ruska se začaly objevovat už koncem roku 2023. Podle dřívějších zpráv jihokorejské rozvědky poslala KLDR v uplynulých měsících Rusku zhruba milion dělostřeleckých granátů. A to rozhodně nebylo vše. Předběžná expertiza tento týden potvrdila, že Rusko nedávno při ostřelování Ukrajiny použilo i rakety ze Severní Koreje, a to zejména při útoku na Charkov 2. ledna. Podle webu RBK-Ukrajina to řekl ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin.

Tagy: