Ukrajinci nestíhají sestřelovat rakety a drony. CNN popisuje sofistikovanou změnu taktiky Rusů

Ukrajinská protivzdušná obrana likvidující dron íránské výroby Šáhed během ruského útoku na Kyjev

Západní pomoc Ukrajině

Americká CNN na základě informací z ukrajinské armády informovala, že Rusko s příchodem nového roku významně zdokonalilo raketové a dronové útoky. Intenzita útoků je tak vysoká, že ukrajinská obrana přestává zvládat odrážet většinu projektilů. Právě přetížení protivzdušné obrany má být cílem Moskvy.

Ukrajinu od začátku ledna trápí koordinované a plošné útoky ze strany ruské armády. Střely s plochou dráhou letu, balistické střely, hypersonické rakety a drony – to všechno v jeden moment zahlcuje vzdušný prostor nad napadenou zemí a přetěžuje protivzdušnou obranu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinský útok skončil dřív, než začal. Rusové zmasakrovali elitní výsadkáře, popisuje analýza

Ukrajinská armáda obyčejně zvládá sestřelit asi 70 procent nepřátelských projektilů, některé dny jsou ale pro obránce těžší. Během útoku 8. ledna Ukrajina zvládla sestřelit jen 18 z 51 raket. Informovala o tom americká CNN.

Podle zástupců Kyjeva totiž Rusové mění taktiku a především vylepšují technologické schopnosti dálkových zbraní. A to zejména dronů.

Některé úpravy jsou jednoduché. Ruští vojáci například začínají barvit původně šedé íránské drony načerno, aby byly hůře viditelné na noční obloze. Další změny už jsou sofistikovanější.

„Rusové přesunuli výfuky motorů některých dronů ze zadní části letounu dopředu, aby zmátli protiletadlové baterie používající termovizní zaměřovače,“ informovala CNN s odkazem na zdroje v ukrajinské armádě.

Pomalejší vrtulové modely dronů navíc údajně nahrazují stroje s proudovým motorem, které se snáze prosmýknou protivzdušnou obranou. Ukrajinská armáda ale tyto domněnky oficiálně nepotvrdila.

Aby mohli vojáci Kyjeva efektivně tlumit ruské útoky, potřebují protiletadlové baterie, kterých ale nemají dostatek. Někde musejí spoléhat na americké ruční protiletadlové zbraně Stinger, které byly vyvinuté v šedesátých letech minulého století.

Rusko cílí na civilisty, míní Kyjev

Mychajlo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta, také upozornil, že oproti minulé zimě se Rusko snaží během úderů mnohem více útočit na civilní objekty.

„Civilní ztráty jsou teď prioritou ruských útoků na velká města,“ míní Podoljak. Rusko něco takového dlouhodobě popírá.

„Nejbolestivější je, že zasahují civilisty, domy, školky. To není v souladu s válečnými zvyklostmi ani s lidskou morálkou. Je to nemorální,“ sdělil jeden z ukrajinských vojáků pro CNN.

Během útoků 29. prosince bylo v Kyjevě údajně zničeno 100 domů a také vysokopodlažní budova. Tehdy mělo zemřít nejméně 33 Ukrajinců.

VIDEO: Západní pomoc Ukrajině

Tagy: