Neděláte podvůdek na voliče? ptali se Nerudové v Brně. Rakušanovi má předat dar

Proč Danuše Nerudová kandiduje do Evropského parlamentu? Neudělá podvůdek na voličích podobně jako Jan Farský, když se nechal zvolit do Sněmovny a následně odjel studovat do USA? I takovým dotazům čelili lídři kandidátky STAN do europarlamentu na Debatě bez cenzury v Tržnici Brno. Přítomní se ptali na cenzuru, dezinformace i na to, zda za ruské okupace nebylo lépe. Dvojice dokonce přijala dárek pro předsedu STAN Víta Rakušana – hračku telefonu. „Má problém s dětmi, dává jim na hraní šifrovací telefon. Tak bych si mu dovolil předat dárek,“ komentoval dárce svou motivaci.

Po Rakušanovi, který dotazům občanů čelil naposledy koncem března v Havířově, převzali mikrofony v debatách lídři kandidátky STAN do europarlamentu Danuše Nerudová a Jan Farský. Otázky jim pokládali odvážlivci, kterých se mezi více než stovkou lidí našla celá řada.

ČTĚTE TAKÉ: Křik, nadávky a ostrá kritika. Rakušan čelil kotli v Sokolově, hosté se hádali i mezi sebou

Ačkoliv do Brna předseda STAN nedorazil, někteří přítomní na něj mysleli. „Slyšel jsem, že Rakušan má problém s dětmi a dává jim na hraní šifrovací telefon. Tak bych si mu dovolil předat dárek, hračku mobilního telefonu,“ sdělil jeden z přítomných, který do rukou Nerudové dar předal. Ta slíbila, že jej „Vítkovi dá a jeho děti budou mít radost“. Dárce tím odkazoval na kauzu, které Rakušan čelil koncem září.

Nekandiduji do komise

Na rozdíl od Debat bez cenzury v režii Rakušana se Nerudová s Farským nemuseli příliš trápit s překřikováním či velmi ostrou kritikou, sklízeli zejména potlesk. Našli se však lidé, kteří lídrům pokládali nepříjemné dotazy.

„Proč paní Nerudová kandiduje do europarlamentu? Z médií je zřejmé, že první, co udělá po volbách, je, že půjde na post eurokomisařky. Že udělá podvůdek na voličích. Je to podobné, jako chování u Farského, co se nechal zvolit poslancem, šel studovat do USA a chtěl placenou dovolenou za peníze daňových poplatníků. Proč kandidujete? Není to úplně na místě vůči voličům,“ položil svůj dotaz jeden ze zastánců mladých, kterých byla v Brně celá řada.

Nerudová vysvětlila, že kandiduje do Evropského parlamentu a komise vzniká až půl roku po volbách. „Nekandiduji do komise. Není mi jedno, v jaké zemi a Evropské unii budeme žít my a generace našich dětí,“ vysvětlovala své ambice jít do voleb. Farský následně k dotazu doplnil, že v době před stáží v USA avizoval, že po dobu, kdy bude v zahraničí, nebude pobírat plat poslance. Nakonec se musel mandátu vzdát.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Green Deal jako hlavní téma evropských voleb. Kandidáti chtějí změny, každý ale jiné

Došlo i na dotazy na cenzuru v Evropské unii, boj proti dezinformacím a ke slovu se dostal i řečník, který zavzpomínal na lepší dobu za ruské okupace.

Starostové novou formu kampaně odstartovali letos v lednu. „Pánové, tohle nebylo dobrý,“ hodnotil tehdy z volejbalové šatny Rakušan metaforicky působení vlády. Následně oznámil, že bude cestovat po regionech a debatovat s lidmi o tom, co je špatně. První zastávka proběhla v Karviné, následovaly zastávky v Sokolově, Mostě, České Lípě, Vyškově, Přerově, Ústí nad Labem a nakonec v Havířově.

Lídr STAN štafetu v diskuzích předal na konci března lídrům kandidátky do europarlamentu. „Děkuji, že jste na debaty chodili, i když jste se mnou nesouhlasili. Debaty bez cenzury nesmí skončit jednou sérií. Nesmíme dát za pravdu těm, kteří tvrdí, že je to jen marketing. Pomyslné žezlo předávám Danuši Nerudové a Honzovi Farskému,“ sdělil Rakušan. Ty během kampaně čekají ještě tři zastávky – po prvním Brnu zamíří také do Hradce Králové, Liberce a v závěru do Prahy.

Klíčové volby pro budoucnost Evropy se blíží. CNN Prima NEWS chystá mimořádně komplexní předvolební vysílání, které odstartuje superdebata lídrů českých kandidátek. Sledujte ji už 10. dubna ve 21:00 živě přímo z Evropského parlamentu v Bruselu.

Tagy: