PŘEHLEDNĚ: Stávkovat budou v pondělí školy, dopravci i firmy. Kde bude omezený provoz?

Stávka odborů ve Škoda Auto

Někomu vadí platy, jiným zas konsolidační balíček. I přes rozdíly ale odboráři svorně na příští pondělí napříč republikou připravují protestní akce

Jedněm vadí platy, jiným konsolidační balíček. I přes rozdíly ale odboráři svorně na pondělí 27. listopadu napříč republikou připravují protestní akce. Část průmyslu nebo školy plánují rovnou stávku. Dopravci se protestů zúčastní spíše symbolicky, a to například oblečením výstražných vest. Podívejte se, jak se stávka a protesty dotknou jednotlivých odvětví.

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS), největší odborová centrála v zemi, vyhlásila na pondělí 27. listopadu den protestů. Odboráři kritizují podobu vládního konsolidačního balíčku, chystané zvyšování důchodového věku, vysoké ceny energií či nezvyšování platů ve veřejném sektoru a vysokou inflaci.

Školy

Zapojení do výstražné stávky již potvrdilo více než 2 000 vzdělávacích institucí. Některá zařízení budou uzavřená, jiná budou fungovat v omezeném režimu. V některých školách bude protest symbolický, například formou petice.

Podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka bude míra omezení záležet na rozhodnutí zaměstnanců. „Jestli to bude většina zaměstnanců, tak bude ředitel muset školu uzavřít. Pokud to bude třeba jenom část zaměstnanců, tak bude muset v nějakém omezeném provozu nechat školu otevřenou,“ řekl Dobšík.

Do stávky se zapojí i 13 fakult veřejných vysokých škol, hodinovou výstražnou stávkou od 12:00 do 13:00 podpoří požadavky pracovníků v regionálním školství. Stávkovat by se mělo například na Univerzitě Karlově v Praze. Požadavky regionálního školství symbolicky podporuje celý vysokoškolský odborový svaz, řekl jeho předseda Petr Baierl.

Odbory chystanou stávkou usilují o více peněz pro školství. Kritizují, že má o dvě procenta klesnout objem peněz na výdělky nepedagogických pracovníků ve školství – například kuchařů, hospodářů a ekonomů škol, školních psychologů či IT pracovníků. Zároveň se jim nelíbí návrh nařízení vlády, který by měl snižovat maximální počty hodin výuky financované ze státního rozpočtu.

Premiér Petr Fiala (ODS) ale pondělní stávce ve školství nerozumí a pokládá ji za neodůvodněnou, jelikož vláda meziročně zvyšuje rozpočet a učitelům garantuje plat na 130 procentech průměrné mzdy. Odbory podle něj jednají nezodpovědně a pokračují v konfrontační politice, s níž začaly ihned po nástupu současného kabinetu. „To, co se chystá v pondělí, je nezodpovědné. Už jen proto, že je zapojeno školství, které patří k oblastem, kde navzdory složité rozpočtové situaci vláda zohledňuje, že je důležité, takže přidává prostředky,“ řekl premiér. Podobný názor zastává také ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Podle něj odbory jen straší. „Vyzýváme odbory, aby přihlížely zodpovědně k tomu, co vláda musí dělat, pokud chce udržet alespoň základní sociální smír,“ sdělil Kupka ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podívejte se, které školy se stávky zúčastní:

Doprava

Do protestů se v různé míře zapojí také někteří dopravci. Symbolicky ji podpoří například řidiči ČSAD Autobusy České Budějovice. „Přišla za mnou odborová organizace, že by se ke stávce ráda připojila, ale tak, aby neohrozila dopravu. To znamená, že si vezmou výstražné vesty, placky a tímto symbolickým způsobem chtějí stávku podpořit. Nechtějí si brát cestující jako rukojmí, nicméně ať jsou to zaručené mzdy, ať je to minimální mzda, energetické věci, které na ně přicházejí, s tím se nechtějí ztotožnit a chtějí vyjádřit podporu odborové organizaci,“ řekl generální ředitel ČSAD Autobusy České Budějovice Vladimír Homola.

Naopak skupina GW Jihotrans se ke stávce nepřipojí, řekl generální ředitel skupiny Robert Krigar. Do skupiny patří i GW Train Regio, po Českých drahách druhý největší regionální dopravce v ČR. Skupina má kolem 900 zaměstnanců. Jezdit by měly i autobusy táborské firmy Commet Plus. „Odbory mi zatím říkaly, že stávkovat nebudou,“ řekl Melich.

Stávka by neměla výrazně ovlivnit ani dopravu v Praze. V dopravním podniku (DPP) se k ní aktivně nepřipojí žádný z odborových svazů, případně jen vyjádří stávkujícím symbolickou podporu, informoval generální ředitel DPP Petr Witowski. „Od zástupců našich sociálních partnerů máme informace, že se nebudou stávky aktivně účastnit, maximálně ji podpoří verbálně nebo někteří symbolicky, například oblečením výstražných vest,“ uvedl Witowski.

Odbory ale v Praze plánují tři větší shromáždění, a to na Palachově náměstí, Malostranském náměstí a na Jungmannově náměstí. Začátek některých shromáždění organizátoři oficiálně ohlásili na 08:00, program má však začít podle informací magistrátu až od 13:00. Do té doby budou se budou na místech provádět přípravné práce, které však mohou již dopoledne vyvolat omezení v dopravě. V plánu je také protestní pochod a demonstraci. Účastníci se začnou řadit po 12:00 u Rudolfina. Poté se vypraví na Malostranské náměstí. Na všechna shromáždění bude dohlížet Policie ČR, která může v případě potřeby operativně řídit či zastavit dopravu, a také strážníci městské policie. V pondělí budou posíleny služby dispečerů, kteří budou v terénu sledovat situaci na jednotlivých místech a ve spolupráci s Policií České republiky budou koordinovat veřejnou dopravu.

Ke stávce se nepřipojí Federace strojvůdců ČR. Její prezidium o tom rozhodlo na zasedání v pondělí 20. listopadu. Případnou účast některých svých členů na protestní akci federace respektuje. Ve svém stanovisku stávku označila jako demonstraci čistě politického charakteru a kritizuje její načasování. „Aby tato plánovaná akce mohla reálně odvrátit schválení návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů, měla být zorganizována ještě před tím, než byl postoupen k projednání Poslanecké sněmovně,“ uvedla Federace strojvůdců ČR. Nezapojí se ani zaměstnanci Správy železnic. „Podle dosavadních informací by se naši zaměstnanci do stávky zapojit neměli,“ řekla mluvčí státního provozovatele železniční dráhy Nela Eberl Friebová.

Zdravotnictví

K hodinové stávce se v pondělí připojí zdravotnické odbory, uvedla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. V akutní péči, kde nebude možné práci na hodinu přerušit, se přidají symbolicky a protestující budou označení samolepkou.

„Členové se připojí k jednohodinové výstražné stávce. To znamená, že to proběhne v jednotlivých nemocnicích. Tam, kde to není možné v akutní péči, bude symbolická. V ambulancích, kde to možné bude, posunou pacienty, ale na stejný den,“ uvedla Žitníková. Tam, kde jsou v nemocnicích odborové organizace sdružené do svazu, tam se podle ní k protestu připojí.

Firmy a průmysl

Do stávky se zapojí také stovky firem z průmyslu, které na hodinu přeruší výrobu. Například mladoboleslavská Škoda Auto plánuje výrobu přerušit rovnou na dvě hodiny. „Chceme, aby se do akce mohli zapojit i ti ostatní. Kdyby to byla jenom jedna hodina, tak to vyjde vždycky jenom na jednu směnu,“ vysvětlil Jaroslav Povšík, odborový předák Škoda Auto Mladá Boleslav. Se stávkou počítá také zaměstnavatel. „Společnou snahou je, aby dopady na výrobní program byly co nejmenší. Podařilo se nám nastavit výrobní a interní procesy tak, aby došlo k minimálnímu vlivu na plánovaný celoroční objem výroby,“ uvedla mluvčí Škoda Auto Ivana Povolná.

Stávkovat se bude i jinde. Výroba se omezí třeba v Jihlavské firmě Bosch Powertrain. „Omezí se na celý den, nejen na tu hodinu,“ sdělil předseda odborů Bosch Jihlava Ladislav Melichar. Bosch v Jihlavě zaměstnává ve výrobě autodílů 4 000 lidí. „Uděláme protest ve fabrice a potom jedeme do Prahy,“ řekl předseda jedné z podnikových odborových organizací Roman Bence.

Do stávky proti krokům vlády se v Moravskoslezském kraji zapojí například hutě. Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina řekl, že zaměstnanci huti se ke stávce připojí na svých pracovištích. „Na hodinu odstavíme agregáty, ale nebudeme organizovat žádné shromáždění,“ uvedl Slanina, který odhaduje, že v podniku, kde se pracuje na směny, se do stávky zapojí 1 000 až 2 000 zaměstnanců.

„Jedeme do Prahy a připravujeme i možnost nějakých odstávek provozu,“ uvedl Marcel Pielesz, předseda základní organizace Odborového svazu KOVO Třineckých železáren. Pracovníci podporující akci budou mít samolepky či placky. „Myslím, že nás podporují všichni zaměstnanci. Jednoznačně musíme dělat všechno pro to, abychom náš průmysl udrželi. Kroky vlády k tomu bohužel nesměřují, to je likvidace průmyslu,“ řekl Pielesz.

Pošta

Odboráři České pošty se připojí k protestům proti vládnímu konsolidačnímu balíčku, stávku ale neplánují, řekla Jindřiška Budweiserová, šéfka Odborového svazu zaměstnanců poštovních, telekomunikačních a novinových služeb. „Náš odborový svaz podporuje den Protestů za lepší budoucnost České republiky. Odbory jako jediné hájí pracovní podmínky zaměstnanců i životní podmínky všech lidí. Naši členové se připojí k protestním akcím včetně demonstrace 27. listopadu. Stávkové aktivity neplánujeme,“ popsala Budweiserová.

Armádní odbory

K pondělní stávce se nepřipojí Českomoravský odborový svaz civilních zaměstnanců armády (ČMOSA), aktivně se jeho členové ale budou účastnit demonstrace, sdělil předseda svazu Michal Petrovka. Svaz se ke stávce nepřipojí, nicméně podporuje kroky ČMKOS a vyjadřuje solidaritu stávkujícím kolegům z ostatních odborových svazů, uvedl Petrovka. „Aktivně se budeme účastnit demonstrace od 12:30 dne 27. listopadu v Praze. Dle mých informací je o tuto formu protestu velký zájem,“ doplnil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Odbory plánují na pondělí protesty

Tagy: