Nejdelší den Ukrajiny. Protiútok rozhodne prvních 24 hodin, nepůjde jen o zbraně, uvádí analýza

Průběh prvních 24 hodin ukrajinské protiofenzivy určí, jak moc bude protiútok Kyjeva ve finále úspěšný. K tomuto závěru dospěla analýza listu The Foreing Policy. Podle ní nebudou v kritický moment tolik rozhodovat zbraně, jako spíše morálka a moment překvapení.

Nacistický polní maršál Erwin Rommel krátce před spojeneckým vyloděním v Normandii, pro které se následně vžil pojem „den D“, svému pobočníkovi údajně řekl, že operaci rozhodne prvních 24 hodin. „Bude to nejdelší den, pro Spojence i Německo,“ měl říci Rommel.

A podobně rozhodujících 24 hodin čeká podle listu The Foreing Policy i Ukrajinu. První den očekávaného protiútoku může rozhodnout o celé válce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdy a kde udeří ukrajinská protiofenziva? Rusy děsí, že to stále nevědí, tvrdí expert

Už hodně se napsalo o tom, kde a kdy může Kyjev protiofenzivu spustit. Jaké zbraně má k dispozici. Nebo jak moc mu mohou reálně pomoci dodávky ze Západu.

Ukrajinská armáda ale nadále drží nad svými kapacitami informační opar a s výjimkou vrchního velení zřejmě reálně netuší, jestli má sílu na to Rusy zatlačit na východ.

Poslední měsíce konfliktu totiž definovala opotřebovávací válka, kdy obě strany utrpěly masivní ztráty, ale bez výraznějších územních zisků. Teď se ukáže, koho tato fáze připravila o více sil.

Zbraně? Víc rozhodne morálka

Z analýzy listu The Foreign Policy vyplývá, že první hodiny protiofenzivy možná tolik nebudou o zbraních jako takových. Více budou rozhodovat jiné faktory.

„Pro Ukrajinu je na stole dost možná jediná možnost, jak se vyhnout pohromě opotřebovávací války – paralyzovat v prvních hodinách ruské vojenské velení a způsobit paniku v řadách ruských vojáků. Ukrajinská největší šance na úspěch spočívá v možnosti, že Rusové budou před postupujícími Ukrajinci utíkat bez většího boje,“ uvádí analýza.

První hodiny protiofenzivy tak údajně nerozhodnou nové západní tanky nebo děla. Úspěch či neúspěch operace bude tkvít v ukrajinské rozhodnosti.

„Bude spíše záležet na nehmotných faktorech, na taktickém překvapení, vůdcovství a morálce – to bude v prvních 24 hodinách útoku klíčové. Ne zbraně, ale tyto faktory rozhodnou, jestli Ukrajinci uspějí v paralyzování ruského vojenského vedení,“ napsal The Foreing Policy.

Moment překvapení

Nečekaný vojenský manévr už Ukrajinci během války jednou předvedli, a to během podzimní protiofenzivy. Tehdy se celý svět soustředil na pomalý postup Ukrajinců ve směru na Cherson, najednou ale všechny překvapil rychlý průlom kyjevských jednotek v Charkovské oblasti.

Teď ale bude pozice Ukrajinců mnohem složitější. Ruské obranné pozice jsou totiž pevnější, na jihu Ukrajiny spoléhají okupanti na systém zákopů, betonové zábrany nebo protitankové příkopy. Pokud chce Kyjev uspět, s tím vším si musí poradit.

„Jestli to bude Ukrajincům nakonec stačit k tomu, aby dosáhli udržitelných územních zisků, nebo snad vítězství ve válce, to už je docela jiná otázka,“ uzavřel list The Foreing Policy.

Tagy:
válka Ukrajina zbraně Rusko taktika ruská invaze na Ukrajinu protiofenzíva