Hrozí jaderná odpověď, obávají se Ukrajinci bojů o Krym. Analytici poradili „ideální“ postup

Poloostrov Krym zůstává i po roce války pevně v držení ruských jednotek, Ukrajina je však nadále odhodlaná anektovaný kus území osvobodit. Panují ale obavy, že přímý útok by mohl vyvolat nukleární odpověď. Analytici nezávislého listu The Moscow Times proto radí Ukrajině chytřejší způsob ochromení Krymu – blokádu.

„Krym je naše zem, Krym je naše území.“ To prohlásil v lednu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, čímž ilustroval trvající snahu Ukrajinců osvobodit poloostrov, který je po anexi v roce 2014 v držení ruských jednotek.

A tak zatímco se válka odehrává spíše na východě Ukrajiny, Kyjev „po očku“ hlídá také situaci na Krymu. Podniká sabotáže a nečekané útoky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V jaderné elektrárně v Záporoží vybuchla mina, tvrdí provozovatel. Rusové chtěli zakrýt stopy

Jenže panuje obava, že Krym je pro Rusy tak moc citlivé politické téma, že pokud na něj Ukrajinci provedou plošný protiútok, může to Moskvu vydráždit. Spojené státy v minulosti dokonce naznačily, že by takový sled údálostí mohl vyústit v jaderný úder.

Jak tedy efektivně bojovat o Krym a přece neprovést přímý útok? Analytici nezávislého listu The Moscow Times se domnívají, že Ukrajinci by na Krym měli jít chytře, ne tak silou. Nejlepší taktikou, která je podle nich ve hře, je totální blokáda.

„Znovuzískání Krymu vojenskými prostředky by ostatně bylo složité. Poloostrov je připojený ke zbytku Ukrajiny jen úzkou pevninskou šíji, ruské síly se tam mohou opevnit dle libosti. Ukrajina navíc postrádá dostatečné obojživelné kapacity,“ uvedly The Moscow Times.

Podle listu už i vysoce postavený americký demokrat Adam Smith prohlásil, že „lidé začínají chápat, že Ukrajina vojensky Krym neosvobodí“.

Blokáda, která ochromí Krym

Analytici webu The Moscow Times se domnívají, že blokáda Krymu by mohla vyřadit ruskou akceschopnost na poloostrově podobně efektivně jako v případě, že by se na místo pokusila vtrhnout ukrajinská vojska.

„Kombinace moderních technologií by mohla Ukrajině umožnit blokovat a přehradit ruské operace,“ míní analytici.

Podle nich by měli Ukrajinci spoléhat především na takzvané stroje USV (hladinové plavidlo bez posádky) – jde v podstatě o námořní drony, které mohou provádět sabotáže, potápět lodě a ničit námořní struktury.

„USV jsou dobře uzpůsobená a relativně levná plavidla pro hromadné útoky. Jejich konstrukce mohou být upravené tak, aby byly hůře odhalitelné než většina plavidel s posádkou. Rozsáhlé útoky s využitím mnoha USV může způsobit masivní škody. Potopení válečné lodě v uzavřeném kanále by mohlo způsobit vznik překážy, jejíž odstranění by mohlo zabrat několik týdnů,“ napsaly The Moscow Times.

Pokud by se Ukrajincům blokáda podařilo, Rusové by mohli zásobovat Krym jen letecky. Nikdy by ale nemohli dopravit na poloostrov takový objem zásob jako po silnici, moři nebo železnici.

Tagy: