Když medici kličkují mezi krátery. Ukrajinci ztrácejí v Bachmutu klíčovou „cestu života“

Ruská armáda už podle dostupných informací ovládá většinu Bachmutu a s největší pravděpodobností utahuje smyčku kolem zbylých ukrajinských jednotek. Vojáci Kyjeva se snaží udržet takzvanou „cestu života“, což je klíčová silnice do města Časiv Jar, kudy se transportují ranění a munice.

Už žádné ostřelování kilometry vzdálených pozic. Dlouhé měsíce trvající bitva o Bachmut se přesunula do své nejintenzivnější fáze. Ruská armáda ovládá většinu města a bojuje s ukrajinskými jednotkami v ulicích.

„Na některých místech jsou ukrajinské jednotky a okupanti jen pár metrů od sebe. Vůbec se nezdá, že by Vagnerově skupině docházela munice,“ zhodnotily ukrajinské úřady situaci v Bachmutu. Na jejich slova odkázala agentura AFP.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šéf NATO neohlášeně přijel do Kyjeva. Zelenskyj naléhal na přizvání Ukrajiny do aliance

Cesta života a smrti

Ukrajinská armáda se teď soustředí primárně na to, aby udržela Bachmut v taktickém spojení se zbytkem Ukrajiny. K tomuto účelu slouží klíčová silnice do města Časiv Jar. Právě po této cestě Ukrajinci odvážejí raněné. Stejná cesta pak slouží logistickým týmům, které se starají o doplňování munice.

Jenže takzvaná „cesta života“, jak média tuto trasu nazývají, je z hlediska Ukrajinců čím dál více v ohrožení. Pokud by jednotky Kyjeva silnici ztratily, zůstala by armáda v Bachmutu naprosto odříznutá od jakéhokoli zásobování.

Agentura Unian informovala, že podle některých vojenských expertů se Rusům již podařilo trasu ochromit. Mělo ale jít údajně o ojedinělý průraz, který ještě mohou Ukrajinci zastavit.

List Daily Mail upozornil, že v současnosti údajně existují ještě dvě trasy, které se mohou využít k zásobování a odvozu raněných. Jenže silnice v posledních týdnech čelily nepřetržité dělostřelecké palbě. Oblast je proto posetá krátery a i obrněné transportéry překonávají rozbité polní cesty jen s velkými obtížemi.

Jak to vypadá v centru Bachmutu?

Zatímco západní periferii Bachmutu se Ukrajincům daří držet, v centru města probíhá válečná vřava. „Z města zbyly jen ruiny. Prakticky žádný dům nezůstal stát. Bachmut je úplně zničený. Ostřelování pokračuje každým dnem, a tak je tu více a více ruin,“ sdělil novinářům Denis, vojenský inženýr, který se přidal k armádě minulý rok.

„Dělostřecká ani minometná palba neustává. Drony shazují granáty. A samozřejmě probíhají pouliční boje a je slyšet střelba z kulometů,“ popsal voják hrůzu ve městě.

Odejděte, měli radit Američané

Zatímco ve městě umírají vojáci, na povrch se v souvislosti s Bachmutem dostalo pikantní zjištění. Podle uniklých dokumentů Pentagonu měli Američané naléhat na své ukrajinské spojence, aby přestali na udržení Bachmutu tolik lpět.

„Washington varoval před potenciálním obklíčením ukrajinských jednotek v Bachmutu a navrhoval Kyjevu, aby tlumil ztráty a nechal město plavat,“ uvedl Washington Post.

Americký list rovněž informoval, že v současné fázi bitvy o Bachmut hrají důležitou roli drony, z nichž některé umí narušit nepřátelský navigační systém.

„Náš nepřítel používá rušení opravdu úspěšně. Když nemáme oči ve vzduchu, nemůžeme zaměřit nepřítele dělostřeleckou palbou. Což je ale důležité, protože nemáme příliš dělostřeleckých nábojů. Proto musí být naše palba přesná,“ sdělil pro Washington Post plukovník Pavlo Palisa, který zároveň zmínil, že se k němu nikdy nedostala informace amerických zpravodajských služeb o tom, že by měli Ukrajinci Bachmut pustit.

Tagy: