Pospíšil: V zahraničí ANO a SPD nevolí. Proto Babiš s Okamurou nechtějí volby poštou

Jiří Pospíšil

Hnutí ANO a SPD blokují projednávání zákona o korespondenční volbě, protože nemají v zahraničí voliče, rýpl si europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) ve vysílání CNN Prima NEWS. Obdobně argumentoval i senátor Marek Hilšer z klubu STAN. Ten připomněl, že kabinet ANO a ČSSD měl zavedení voleb na dálku dokonce ve vládním programu. Bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) ale kritiku odmítl, podle něj může tento způsob ohrozit princip tajnosti.

Korespondenční volba znamená, že by Češi, kteří dlouhodobě žijí v zahraniční nebo jsou v době voleb za hranicemi České republiky, mohli volit poštou. Taková možnost by platila jak v případě sněmovních, tak prezidentských voleb. S návrhem přišel minulý rok Senát, nyní je na dolní komoře, aby novelu zákona projednala.

Zákon se ale snaží zablokovat opoziční hnutí SPD i ANO. Podle poslance Radka Vondráčka je potřeba další hlubší diskuze na téma korespondenční volby, které mohou „ohrozit principy tajnosti, přímosti a celkové důvěryhodnosti“.

„Korespondenční volba také trochu utrpěla tím, co se stalo ve Spojených státech, kdy se jedna ze stran zaměřila na korespondenční volbu. Následkem toho je část společnosti přesvědčena o tom, že volby byly zmanipulované. Měli bychom bojovat za robustnost českého volebního systému,“ řekl ve vysílání opoziční zákonodárce.

Europoslanec a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ale s kritikou korespondenční volby nesouhlasil. Argumentoval například tím, že se na dálku už hlasuje ve většině členských zemí Evropské unie. „V Německu tak volí až 40 % lidí. A to nejen ti, kteří jsou v zahraničí, ale i přímo v zemi. Občanům zjednodušuje život a právo volit,“ zmínil na CNN Prima NEWS.

Stejný názor měl také senátor Marek Hilšer. Podle něj už podrobnější diskuze na téma korespondenční volby není třeba, protože probíhá dvě desetiletí. „Máme tisíce studentů a vědeckých pracovníků v zahraničí. Vědec v Seattlu musí cestovat dva tisíce kilometrů k volební urně. To je velký problém. Jsou to občané ČR, mají volební právo. Chtějí volit a volba jim není umožněna,“ zdůraznil senátor.

Opozice nemá zahraniční voliče, rýpli si politici

Vondráček sice uznal, že v případě Spojených států nebo Kanady je velkým problémem vzdálenost od volebních uren, jako řešení ale vidí navýšení počtu volebních místností v dané zemi. Vyjádřil rovněž obavy nad tím, že by zavedením korespondenční volby došlo k diskriminaci, kdy by občané v zahraničí mohli volit dálkově, zatímco „domácí“ by se nevyhnuli cestě k volební urně.

„Já bych byl pro celkovou korespondenční volbu. To ale není argument proti tomu. Voliči v zahraničí nejsou voliči ANO a SPD, proto ji blokují. Měli bychom se bavit o technickém provedení, ne o tom, jestli mít nebo nemít korespondenční volbu,“ poznamenal Pospíšil ve vysílání.

Hilšer připomněl, že předchozí kabinet ANO a ČSSD měl volby poštou i ve svém programu, který jim už „z nějakého důvodu nejspíše nevyhovuje“.

„Poslanci SPD zase říkají, že byla korespondenční volba ve Francii zakázána, a neřeknou celou pravdu. Ano, v roce 1975 byla zakázána, ale to byla ta vnitřní korespondenční volba. Dnes tam funguje běžně, a to jak dopisní, tak elektronickou formou. Nehledejme nějaké zástupné argumenty, protože se to nehodí nějaké politické straně nebo kandidátovi,“ vzkázal nakonec někdejší prezidentský kandidát.

Tagy: