Nejezděte autem zbytečně. Omezíte tím závislost na Rusku, vyzývá německý autoklub

Německý autoklub ADAC poslal svým členům dopis, ve kterém je vyzývá, aby šetřili palivo, a snížili tím závislost na dovážené ropě. Zpráva byla zveřejněna v reakci na oznámení ruského plynárenského podniku Gazprom, který zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska kvůli tomu, že obě země odmítly platit v rublech.

Prezident německého autoklubu Christian Reinicke v textu apeluje na všechny, aby zredukovali spotřebu svých aut, případně se úplně vyhnuli cestám, které nejsou nezbytné. „V posledních týdnech se velmi jasně ukázala závislost naší země na ruské energii. O to důležitější je co nejrychleji ji snížit a může tomu přispět každý jednotlivec,“ uvedl.

„Zároveň vás prosíme, abyste zvážili, zda se při některých cestách neobejdete bez svého auta. Máte-li přístup k veřejné dopravě, zkuste ji využívat o něco více. Některé krátké trasy lze zvládnout i na kole nebo pěšky,“ apeloval prezident druhého největšího autoklubu na světě.

Německá spolková vláda mezitím oznámila, že se chce v reakci na válku na Ukrajině definitivně vzdát ruské ropy do konce letošního roku.

Raději dnes než zítra

Německo chce skoncovat s dovozem ruských energetických zdrojů v co nejkratší době a už má jasný plán na přerušení importu uhlí a ropy z Ruska.

„Jasně prohlašuji, že Německo se také zcela vzdá dovozu ruských energetických zdrojů včetně dovozu uhlí do konce léta. Import ropy se do léta sníží na polovinu a do konce roku bude na nule,“ uvedla německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková.

Podle ní pak Německo ukončí dovoz zemního plynu v souladu s jednotným evropským plánem. „Skutečnost, že EU zcela přeruší dovoz ruského plynu, bude projevem síly Evropské unie,“ řekla Baerbocková.

Dodala, že by se raději zbavila závislosti na plynu „dnes než zítra“. Současně uznala, že právě v této oblasti se Německo v minulosti „dopustilo chyb“, mimo jiné tím, že zvýšilo svou závislost na Rusku kvůli výstavbě plynovodu Nord Stream 2.

Tagy: