Jako by Letbyová četla návod v knize. Detektiv porovnal vražedkyně miminek, z detailů mrazí

Bývalá zdravotní sestra Lucy Letbyová (vlevo) se mohla inspirovat svou předchůdkyní Beverly Alittovou (vpravo). Ta zavraždila nejméně čtyři kojence.

Nové detaily v případu zdravotní sestry, která vraždila novorozeňata

Britský soud už na začátku týdne rozhodl o doživotním trestu pro vražedkyni novorozeňat – bývalou zdravotní sestru Lucy Letbyovou, která měla usmrtit sedm dětí a pokusit se o vraždu dalších šesti. Stále ale vycházejí na světlo další detaily o jejím šokujícím případu. I když je označovaná za nejhorší vražedkyni dětí v moderní britské historii, není první. Podle vyšetřovatele se mohla inspirovat svou předchůdkyní.

„Je to, jako kdyby si přečetla návod v knize o Beverly Allittové,“ řekl v rozhovoru pro Daily Mail bývalý detektiv lincolnshirské policie Stuart Clifton. Bylo jich třináct a bylo jim mezi sedmi týdny až 11 lety. Všechny tyto děti měly tu smůlu, že je v roce 1991 v Lincolnshirské nemocnici dostala na starost zdravotní sestra Allittová. Čtyři děti její vražedné řádění nepřežily.

„Jedno dítě v sobě mělo 47 000 milijednotek na litr inzulínu. Mělo jich ale mít maximálně 10 až 15,“ pokračoval bývalý detektiv. Mezi oběti Allittové patřila i předčasně narozená Becky. Vyděšení rodiče pak přivezli do nemocnice na pozorování i její sestru – dvojče Katie. I když byla zdravá, v nemocnici dvakrát přestala dýchat. Nedostatek kyslíku jí způsobil trvalé poškození mozku, částečnou paralýzu a slepotu. Na nečekané problémy u Katie upozornila právě Allittová.

ČTĚTE TAKÉ: Hrůza na Olomoucku. Mladá matka měla zavraždit 10měsíční dceru kvůli pláči

„Byla u každého dítěte, které zkolabovalo,“ vzpomínal Clifton. Všichni jí tak byli vděční. Právě to mohlo být podle vyšetřovatele motivem vražd. „Byla posedlá touhou být zbožňovaná, to ji pohánělo kupředu,“ doplnil.

Americký „Anděl smrti“

Vražedkyně dětí z Británie mohly mít na svém kontě více obětí, pokud by se na ně přišlo později. Tak tomu bylo i u americké zdravotní sestry a ošetřovatelky s licencí Genene Jonesové, jíž se přezdívalo „Anděl smrti“. „Rozhodovala se, kdo její službu přežije a koho zabije. Je čirým zlem,“ odcitoval státní zástupkyni Catherinu Babbittovou web People.

Soud Jonesovou poslal za mříže v roce 1984, s odhalením dalších a dalších případů jí navyšoval trest. Celkový počet jejích obětí ale není znám – podle odhadů zabila od roku 1977 nejméně 60 kojenců, uvádí web Mirror. „Řeknu ti jen jedno. Doufám, že prožiješ příšerný a dlouhý život za mřížemi,“ vzkázala vražedkyni matka jednoho ze zesnulých dětí.

Letbyová dětem opakovaně ubližovala. Více o jejích hrůzných činech se dozvíte v níže přiložené reportáži:

Vražedkyni měla mezi zaměstnanci na přelomu 50. a 60. let i nemocnice v Sušici. Marie Fikáčková si za vraždu dvou novorozenců a dvě ublížení na zdraví vyslechla rozsudek smrti – oběsili ji v roce 1961 na Pankráci.

Tagy: