Nejmedovější město Frýdek-Místek: Je domovem Marlenky, proč je její těsto záměrně křivé?

Příprava jednoho z dortů společnosti Marlenka

Frýdek-Místek, malebné dvojměstí rozprostřené na obou březích řeky Ostravice a současně na širším úpatí Beskyd. Líbí se tady místním i turistům, kterých sem ročně zavítají tisíce. Ti mohou přímo v centru města obdivovat fasády původně renesančních a barokních budov. Ale také nahlédnout pod pokličku tajemného procesu, který dává vzniknout vyhlášenému dezertu, Marlence. Vše zmíněné jsme společně objevovali v dalším díle pořadu Prima Česko.

Mezi nejobdivovanější domy ve městě patří ty na Zámeckém náměstí ve Frýdku a samotný zámek se sochou svatého Jana Nepomuckého. Přímo ve Frýdku-Místku je ale také dostatek příležitostí pro aktivní odpočinek. V areálu přehrady Olešná lze rybařit nebo jezdit na kole či kolečkových bruslích.

A aby na to všechno měl člověk energii, může si tady dát něco sladkého.

ČTĚTE TAKÉ: Od stříkaček tažených koňmi po požární roboty. V Přibyslavi se konal rekordní sraz hasičů

Domov Marlenky

Frýdku-Místku se také říká nejmedovější město na světě. Tady je jeden z důvodů, proč tomu tak je: Je totiž domovem sladké pochoutky, Marlenky. Ve zdejším návštěvním centru jsou vítáni všichni. K vidění i ochutnání tady toho mají dost. „Naše výrobky tu máme vystavené a nachystané pro hosty. Dát si je mohou s arménskou kávou,“ zve zájemce srdečně majitel společnosti Marlenka, Gevorg Avetisjan. A vzápětí ukazuje tradiční způsob přípravy kávy, v džezvě na horkém písku. Chybět nesmí lžička cukru. Voňavý rituál má svůj přesný postup. „Trošku musíme počkat, abychom viděli, jak se začne zvedat hustá pěna jako čokoláda.“

Recept na ni vědí jen tři lidé...

Do návštěvnického centra společnosti Marlenka se sjíždějí lidé přijíždějící ze všech koutů světa, letos tady dokonce přivítali svého stotisícího návštěvníka. Celá pětina hostů sem přijela jen loni. „A letos to vypadá, že jich bude daleko víc,“ odhaduje majitel společnosti.

Tady se totiž pootvírají dveře k tajemství, kterým je výroba medového dezertu opředená. Nahlédnout lze nejen do jeho historie, ale také do výroby.

Automatizovaná linka s robotem vyrobí jednotlivé pláty těsta, které jsou záměrně křivé – to, aby výsledek co nejvíce připomínal domácí dezert. Ovšem pak už následuje ruční práce. Cukrářky zdobí, lepí nebo roztírají krém. Automatizovaná linka s robotem přichází na řadu zase až při balení. A dozví se návštěvníci recept na Marlenku? „Určitě ne, to je tajemství,“ usmívá se před kamerou pořadu Prima Česko Gevorg Avetisjan.

Recept na Marlenku prý znají jen tři lidé na světě. My jsme se dozvěděli alespoň původ nejdůležitější suroviny. „Klíčovou složkou je med, který bereme ze slovenských Tater,“ prozrazuje opatrně majitel firmy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Místo, kde tradiční folklor baví i děti v kolébce. Jihočeské Doudleby jsou vesnicí roku

... její jméno a chuť zná celý svět

Marlenka z Frýdku-Místku míří do všech světových stran, a to už dvacet let. Jubilejní ročník pečení v Marlence oslavili letos. „Oslavili jsme to vypuštěním nové řady kávových výrobků –⁠ naší kávy, dortů Laurinka, Napoleonka a kuliček s kávovým krémem,“ představuje majitel novinky.

A dodává, že výrobní kapacity současné továrny už přestávají stačit. „Proto jsme koupili novou historickou budovu, krásný skvost Frýdku-Místku. A budeme do tří let stavět první linky, abychom mohli pokračovat,“ říká s nadšením.

Dobrot k ochutnání nejen v návštěvnickém centru tedy bude ještě více. A jasné je jedno: Přijaté kalorie bude potřeba zase spálit. S plným břichem ale doporučujeme pohyb nepřehánět. Už příští rok bude možné vyrazit třeba do pohádkového lesoparku plného dřevěných bytostí. Nachází se přímo pod návštěvnickým centrem a lákat má k procházkám i odpočinku.

Tagy: