Nejmenuju se Farah, šokoval olympijský vítěz. Jako dítě mě unesli a zneužívali, přiznal

S netradičním coming outem přišel jeden z nejslavnějších atletů Mohamed Farah. Čtyřnásobný olympijský vítěz se svěřil, že nejde o jeho skutečné jméno. Vytrvalostní běžec zároveň odhalil, že do Velké Británie, kterou reprezentuje, byl unesen jako dítě neznámou ženou a na „ostrovech“ se de facto stal otrokem.

„Dlouhé roky jsem to vytěsňoval,“ konstatoval v rozhovoru pro stanici BBC Mo Farah. Respektive Husajn Abdi Káhin. S tímto jménem se v roce 1983 narodil v Somálsku. To v porovnání s doposud známou verzí sedí. Jenže zbytek je značně odlišný.

Příběh 39letého atleta byl až do pondělí takový, že do Velké Británie se dostal se svými rodiči jako uprchlík. „Přes všechno, co jsem v minulosti řekl, moji rodiče nikdy nežili v Británii. Když mi byly čtyři roky, mého otce zabili v občanské válce a já jsem byl oddělen od své matky. Do Británie jsem byl odvlečen nelegálně pod jménem jiného dítěte, které se jmenovalo Mohamed Farah,“ překvapil veřejnost zcela novou informací.

Šestinásobný mistr světa, jemuž náleží titul „sir“, nedokáže říct, jestli mu bylo osm nebo devět let, když byl odvezen do Džibutska, odkud ho vzala neznámá žena do Evropy. Prý byl tehdy nadšený, protože se těšil na první cestu letadlem v životě, navíc se měl v Británii setkat se svými příbuznými. Jenže to byla lež.

Učitel tělocviku jako zachránce

V tu chvíli se z Káhina stal Farah. Od ženy dostal falešný cestovní pas se svojí fotkou, na které se nacházelo jméno, které později bude znát celý svět. Že osoba, která ho unesla, nemá dobré úmysly, se dozvěděl zanedlouho. Vzala ho do svého bytu v západním Londýně a sebrala mu papír, na němž byly kontaktní údaje na jeho domnělé příbuzné. „Přímo přede mnou ho roztrhala a hodila do koše. V tento okamžik jsem věděl, že jsem v průšvihu,“ vyprávěl.

Ti, kteří se Faraha nelegálně ujali, ho zneužívali – v mladičkém věku se stal sluhou v domácnosti. Neměl na výběr, pokud se chtěl najíst. Zároveň byl upozorňován na to, že „jestli ještě někdy chce vidět rodinu, ať mlčí“. V prvních letech mu náhradní rodina zakazovala chodit do školy, což se změnilo až ve 12 letech. Učitelka Sarah Rennieová pro BBC řekla, že když přišel, byl neudržovaný, emocionálně i kulturně odcizený.

Pomohl mu učitel tělocviku Allan Watkinson, který si hned všimnul, že na atletické dráze se Farah proměňuje v jiného člověka. „Co mě opravdu zachránilo, co mě udělalo někým jiným, bylo to, že jsem uměl běhat,“ zavzpomínal Farah. „Jediný jazyk, kterému rozuměl, byl jazyk tělesné výchovy a sportu,“ přitakal Watkinson.

Právě jemu se Farah svěřil s tím, jak se věci mají. Prozradil mu skutečnou identitu, popsal svůj osud a svěřil se mu i s tím, jak nevybíravě se k němu chová britská rodina. Učitel pak kontaktoval sociálku, čímž chlapce vysvobodil. Dostal se do nové rodiny, ve které už se cítil více jako doma. „Spadlo ze mě obrovské břemeno. Cítil jsem se více ve své kůži. Tehdy se objevil Mo – skutečný Mo.“

A zbytek už je historie. Farah se především po roce 2010 stal světovým hegemonem na distancích 5 000 a 10 000 metrů.

Legenda atletiky netajila obavy, že by se o ni po uveřejnění přelomového dokumentu mohly začít zajímat imigrační úřady. A v extrémním případě jí odebrat britské občanství. Ministerstvo vnitra ale vzápětí informovalo, že Farah nebude čelit žádným důsledkům. Dává to smysl, protože jako velmi mladý člověk čelil vykořisťování, navíc na patřičných místech už před zhruba 25 lety sdělil, jak se ve skutečnosti jmenuje.

Tagy: