Největší boháči trávníků: Fotbal nese více Messimu, ale kraluje CR7. Kdo překvapuje?

Fotbalistů, kteří po konci kariéry nemusí po zbytek života nic dělat a budou se mít královsky stejně jako jejich děti a vnoučata, je víc než dost. Ale i u úspěšných podnikatelů vznikají pravidelně žebříčky značící prestiž – tedy to, kdo je na tom vůbec nejlépe. Proto teď magazín Forbes vyrukoval s pořadím 10 nejvýdělečnějších hráčů. Elonem Muskem fotbalových trávníků je Cristiano Ronaldo.

Po letním návratu ke staré lásce – Manchesteru United – se Cristiano Ronaldo dostal na vrchol žebříčku a oproti těm dřívějším přeskočil Lionela Messiho. Za odchod 36letého Portugalce sice nedostal Juventus Turín ani zdaleka rekordní částku, ale anglický klub si Ronalda nesmírně váží, stejně tak jako sponzoři.

Značka CR7 táhne. Co se týče roční gáže od klubu, není na tom rodák z Madeiry nejlépe, ovšem právě partneři – zejména pak společnost Nike – zaručují Ronaldovi obrovské peníze. Součet platu od Manchesteru a příjmů od sponzorů dělá za sezonu 2021–⁠2022 před zdaněním 125 milionů dolarů, 2,75 miliardy korun.

Z této částky si komerční cestou Ronaldo vydělá 50 milionů dolarů a jen tři sportovci jsou na tom lépe – tenisová legenda Roger Federer, basketbalový velikán LeBron James a nejznámější tvář golfových hřišť Tiger Woods.

Lionel Messi je Jeffem Bezosem a v žebříčku Forbesu mu patří druhá pozice. Luxusní finanční podmínky mu od srpna poskytuje francouzský klub Paris Saint-Germain. Pokud by šlo čistě o fotbalové výdělky, byl by na tom Argentinec se 75 miliony dolarů vůbec nejlépe. Ovšem Ronaldo si vydělá skrze dohody se sponzory a prodej produktů vlastní společnosti CR7 podstatně více. Na Messiho účet tak za rok připutuje částka ze zdaněných 110 milionů dolarů.

Na třetí místo se řadí jeho spoluhráč z PSG Neymar, který působil po boku Messiho už v letech 2013 až 2017 v Barceloně. Od klubu dostává identické peníze jako šestinásobný vítěz Zlatého míče, ale sponzoři mu zaručují o něco méně financí než u týmového parťáka. Dlouhé roky byl Brazilec vázaný smlouvou s firmou Nike, ale kontrakt byl ukončen poté, co Neymar čelil obvinění ze sexuálního napadení jedné ze zaměstnankyň oděvní značky. Proto nedávno přešel ke společnosti Puma. I díky ní si dohromady v hrubé podobě vydělá 95 milionů dolarů.

Pařížský klub je velmi štědrým zaměstnavatelem. Proto i čtvrtý muž v pořadí nejvýdělečnějších fotbalistů světa je hráč Les Parisiens. Kylian Mbappé odmítl na jaře prodloužit smlouvu a v létě pokukoval po angažmá v Realu Madrid, čímž zároveň odvrátil možnost, jak si vydělávat podobně jako Neymar s Messim. I když si přijde na peníze, které nezvládne utratit, oproti první trojce pořadí dostává podstatně méně. Dohromady to ročně dělá 43 milionů dolarů (28 milionů od klubu, zbytek od sponzorů).

Konečně se dostáváme pryč z francouzské metropole. Jen těsně za Mbappém zaostává hvězda Liverpoolu Mohamed Salah. Egypťan zvláště v aktuální sezoně dokazuje, že si celkovou částku 41 milionů dolarů zaslouží. Ostatně se o svěřenci trenéra Jürgena Kloppa mluví jako o potenciálním vítězi Zlatého míče.

Hlavním vyzyvatelem v této anketě bude kanonýr Bayernu Mnichov Robert Lewandowski, který v pořadí fotbalových boháčů drží šestou příčku. Podle smlouvy, která polskému útočníkovi vyprší v roce 2023, si vydělá 27 milionů dolarů. Spolu s výdělky od partnerů jako Nike, Huawei nebo Head & Shoulders se celková hrubá částka dostává na 35 milionů dolarů.

A teď asi největší překvapení. Ikona Barcelony a střelec vítězného gólu Španělska ve finále mistrovství světa 2010 Andrés Iniesta je už čtvrtým rokem „uklizený“ v Japonsku, kde dohrává kariéru v týmu Vissel Kobé. V 37 letech a na evropským fanouškům ne příliš známé adrese si jen fotbalem vydělává 31 milionů dolarů ročně, čímž strká do kapsy Mbappého, Salaha i Lewandowského. Na rozdíl od nich si ale komerční cestou přijde „jen“ na čtyři miliony. V celkovém součtu to dělá stejně jako u Salaha 35 milionů dolarů.

V závěsu se drží po Ronaldovi druhý hráč Manchesteru United Paul Pogba. Šikovný záložník reprezentující Francii si před daňovými škrty ročně přijde na 34 milionů dolarů.

Dost zajímavé je, že top desítku pořadí uzavírají dva fotbalisté Realu Madrid, kteří aktuálně rozhodně nepatří mezi tahouny týmu. U devátého Garetha Balea to před časem bylo jinak – „bílý balet“ na něj mohl spoléhat, a kdo by si nevzpomněl třeba na památné nůžky z finále Ligy mistrů proti Liverpoolu. Jenže po neshodách s trenérem Zinédinem Zidanem byl zvláště v předminulé sezoně odvelen na lavičku. Odešel na hostování do Tottenhamu a když se vrátil, začal zase postupně i v Realu nastupovat, nicméně teď je mezi zraněnými. Velšan si celkem vydělá 32 milionů dolarů.

Eden Hazard přestoupil do Realu Madrid předloni za velké slávy z londýnské Chelsea. Tento krok si ale s odstupem času vysluhuje více a více kritiky, protože 30letý Belgičan zdaleka nenaplňuje to, co se od něj čekalo. Nemluví se o gólech, ale spíše o nadváze a matných výkonech. A asi nikdo neřekne, že si Hazard momentálně zaslouží ročně od Realu dostávat 26 milionů dolarů. Dohromady vydělá za rok 29 milionů.

Tagy: