Největší jaderný bunkr na světě v Česku? Boháči v něm mají přežít 10 let apokalypsy

Málokdo tuší, že největší jaderný bunkr světa – kde mohou vyvolení v luxusu přečkat klidně i 10leté následky nukleární války – údajně vzniká v Česku. Konkrétně nedaleko Českého Brodu. S tím, jak se na poli mezinárodní diplomacie šermuje i s tak citlivými tématy jako atomové zbraně, roste o bunkry zájem. A právě toho českého si všimla i zahraniční média. Má to ale háček.

Dvě podzemní podlaží, apartmány, chodby, odbočky a všemožný přepych. To všechno na ploše sedmi tisíc metrů čtverečních, což dělá z českého bunkru s názvem The Oppidum, kterým se odkazuje na keltské opevnění, největší a pravděpodobně i nejluxusnější kryt na světě. Problém je ale v tom, že se tak prezentuje především na papíře. Zahraniční média v čele s Forbesem či Daily Starem o tomto bunkru píší skutečně jako o největším na světě, jenže skutečný rozsah stavby je neznámý. Realitu pravděpodobně předčily počítačové vizualizace.

Bunkr u Českého Brodu má být, jak se patří, zamaskován. Zvenku má komplex vypadat jako obyčejné kancelářské centrum nějaké firmy, to až v podzemí člověk pochopí, k čemu místo slouží a že se při jeho budování údajně miliardami nešetřilo. Tajný úkryt se začal v Česku budovat v roce 1984 na vrcholu studené války, kdy existovalo ve světě bezprostřední riziko jaderného konfliktu. Komplex se dostavěl do určité fáze v roce 1994, informoval britský Mirror.

Právě díky napjatému momentu, při kterém se začal úkryt na popud tehdejší československé a sovětské vlády hloubit, měly oba státy a hlavně jejich armády motivaci vynaložit na finalizaci krytu obrovské množství zdrojů. Realizace projektu podobného rozsahu je kdekoli na světě v současnosti těžko představitelná. Samotné The Oppidum ale není stavbou vyloženě vojenské povahy, a proto jeho služby může využít jakýkoli miliardář na světě. Stačí zaplatit několik miliard, objekt dnes spravuje český podnikatel Jakub Zamrazil.

Poradcem pro výstavbu krytu byl svého času i bezpečností expert Andor Šándor. „Součástí tamních obchodních aktivit už nejsem. Za mrtvý projekt bych to ale nepovažoval,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

Bazén, kino i zahrada

Při stavbě největšího bunkru se mělo myslet na vše. Obří komplex staví údajně primárně na nepropustné konstrukci, která přečká opakované bombardování, ekologickou katastrofu i jadernou válku. Boháči uvnitř krytu se ale nudit nemají. Místo má být soběstačné a až padesáti lidem má umožňovat konzumovat jídlo a pití po dobu deseti let.

V bunkru se navíc měly nacházet zahrada se simulovaným přírodním světlem, lázně, bazén, kino, kanceláře, zdravotní středisko nebo knihovna. Aktuální snímky prostor ale nejsou k dispozici.

Tagy: