Největší loupeže v Česku: Gang ukradl 154 milionů korun, policii uniká už 20 let

Berdychův gang patřil na přelomu tisíciletí k té nejobávanější zločinecké skupině v Česku. Kromě únosů, mučení a vražd měli mít podle policistů jeho členové na svědomí i jednu z největších loupeží, která se na našem území odehrála. Obvinění sice padla, soudy ale nakonec všechny obžalované zprostily viny, a loupež tak zůstala nevyřešená. Příběh vám redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech od začátku tisíciletí.

16. září roku 2002 nemělo být pro zaměstnance bezpečnostní agentury ničím neobvyklým. Trasu z budovy Citibank v Praze 6 absolvovali pravidelně a pokaždé s podobným scénářem. Kromě banky se totiž pracovníci bezpečnostní agentury ráno zastavili ještě na několika dalších místech, kde vyzvedávali různé obnosy peněz. Právě toho dokázali lupiči dokonale využít. V opancéřovaném voze bylo více než 150 milionů korun.

Když krátce po půl desáté dopoledne projížděl vůz agentury po Evropské třídě, řidič dodávky si v tu chvíli všiml policejního vozu. Trojice gangsterů byla na nevídanou loupež dokonale připravená. Trénovali každý detail své akce.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Podle pozdějších zjištění detektivů si dokonce od bezpečnostní agentury obstarali vyřazený obrněný vůz a zkoušeli si na něm, jak se lze dovnitř co nejrychleji dostat. Měli připravený osobní vůz s označením policie, masky na obličej, zbraně a policejní uniformy. To byla v té době specialita členů takzvaného Berdychova gangu, který byl s některými bývalými i tehdejšími členy policejního sboru úzce propojen.

Máme výbušninu, vypadněte!

Bílá felicia s nápisem „Policie“, které si řidič dodávky převážející miliony korun na Evropské třídě všiml, patřila právě lupičům. Muž ve výstroji policejní zásahové jednotky dodávku zastavoval terčíkem. Vedle něj stál další muž a uvnitř falešného policejního vozu seděl ještě řidič. Jakmile šofér pancéřované dodávky zastavil, muži v uniformách namířili na čelní sklo samopaly. Jeden z nich pak přiskočil k dodávce a její posádce ukázal výhružný vzkaz napsaný na kusu papíru: „Máme výbušninu, vypadněte!“

Posádka strážných na nic nečekala a lupičům raději auto otevřela. Vůz měl sice pancéřování, silnější výbušnina by ho ale zřejmě vážně poničila. Jakmile se otevřely dveře dodávky, lupiči začali rychle plnit nacvičené úkoly.

Posádka vozu skončila svázaná v zadní části a lupiči z frekventované ulice rychle odjeli. Opodál stál ještě další červený osobák, který se dal společně s felicií a dodávkou do pohybu směr ruzyňské letiště. Kolona tří aut se zastavila až za okrajem Prahy u výpadovky na Karlovy Vary nedaleko Jivinského rybníka. Ujela tak od místa loupeže jen několik kilometrů. Zaměstnanci bezpečností agentury museli v tu chvíli prožívat hotová muka. Každý z nich přemýšlel, zda ho lupiči ušetří, či nikoliv.

Členové gangu začali rychle vykládat bezpečnostní kufry plné peněz ze zadní části dodávky do dalšího připraveného osobního auta. Tentokrát v černé barvě. Šlo jim o hodně, a tak přípravu nezanedbali. Svázaných strážných si k jejich štěstí příliš nevšímali. Ti už pro ně nebyli žádnou hrozbou. Když měli kufry přeložené, jen za nimi zabouchli dveře dodávky, zamkli ji a vystrašení zaměstnanci bezpečnostní agentury už jen poslouchali, jak odjíždí osobní auta pryč. Pak nastalo hrobové ticho.

Z dodávky zmizelo téměř 154 milionů

Plán lupičů ale zdaleka nekončil. I když už byli na první pohled v bezpečí, nechtěli budoucí vyšetřování policistům nijak ulehčit. V černém osobním autě s už uloupenými penězi proto znovu neujeli dlouhou vzdálenost. Další zastávkou byly Nenačovice nedaleko Berouna. Tam peníze znovu přeložili do jiných aut a černý vůz, se kterým ujeli jen pár kilometrů, pro jistotu na odlehlém místě zapálili. Policisté na místě později našli jen několik prázdných bezpečnostních kufrů a schránek, ze kterých lupiči peníze vyndali. Celkem v ten den z dodávky zmizelo téměř 154 milionů korun.

Vyšetřování nebylo pro tehdejší kriminalisty vůbec jednoduché. Vyslýchání posádky přepadené dodávky, které se nakonec podařilo ze zamčeného vozu dostat ven, nikam nevedlo a další indicie na konkrétní pachatele chyběly. Tu a tam se některý z dopadených členů pražské galérky během výslechu o možných aktérech loupeže zmiňoval, šlo ale spíš o snahu si u policistů šplhnout než o reálnou pomoc s případem. Po pěti letech tak detektivové případ odložili.

Zvrat nastal až v roce 2010, tedy osm let od loupeže. Policisté z ní obvinili členy Berdychova gangu. Dva údajní hlavní aktéři si v té době už ostatně odpykávali tresty za jiné loupeže. Policisté je díky mezinárodní spolupráci dopadli v zahraničí a úřady přepravily do Česka.

Vyšetřovatelé si loupež s obávaným gangem zřejmě propojili kvůli použití policejních uniforem, které bylo pro loupeže spojené s jedním z tehdejších králů podsvětí Davida Berdycha typické. Do hledáčku policie se navíc dostal i dispečer bezpečnostní agentury, který s lupiči podle obvinění spolupracoval. Toho detektivové vypátrali ve Venezuele.

Během ostře sledovaného soudního procesu padly přísné tresty, jenže odvolací soud viděl případ úplně jinak. Podle něj posbírané důkazy nestačily a všichni obvinění tak byli nakonec obžaloby zproštěni. Ukradené miliony se nikdy nenašly a za druhou největší loupež v Česku nebyl dosud nikdo potrestán.

Tagy: