Bazén i ponorka na palubě. Největší jachta světa už rok stojí v Terstu, ruský oligarcha zuří

Už 1,5 roku nesmí největší jachta světa opustit přístav Terst. Plavidlo v hodnotě téměř 600 milionů eur (14,6 miliardy korun) totiž patří ruskému oligarchovi Andreji Melničenkovi. Plachetnici zabavila 11. března 2022 italská finanční policie v souvislosti s tím, že miliardář byl zapsán na sankční seznam.

Melničenko je osmým nejbohatším Rusem. Majetek v hodnotě kolem 18 miliard dolarů získal podnikáním v uhelné a energetické oblasti a výrobou hnojiv. Unie ho na sankční seznam zanesla kvůli tomu, že „patří k nejvlivnějšímu kruhu ruských podnikatelů s úzkými vazbami na ruskou vládu“. Kromě toho byl Melničenko ve skupině 37 podnikatelů, kteří loňského 24. února jednali s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a dalšími představiteli vlády o dopadu potenciálních sankcí, píše web Shipspottingmag.com.

ČTĚTE TAKÉ: Velký šok pro Západ. Sankce na Rusko vůbec nezabírají, Moskva trikem dováží i čipy z USA

„Skutečnost, že byl pozván, aby se zúčastnil tohoto setkání, ukazuje, že je členem nejužšího kruhu Vladimira Putina a že podporuje nebo provádí akce či politiky, které narušují nebo ohrožují územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny, jakož i stabilitu a bezpečnost na Ukrajině,“ uvedla Evropská unie. Podle ní „poskytuje ruské vládě podstatný zdroj příjmů“.

Mluvčí Melničenka obvinění EU ohledně miliardářova spojení s válkou na Ukrajině popírá. V prohlášení uvedl, že Melničenko je mezinárodní podnikatel bez politické příslušnosti a bez jakéhokoliv „vztahu k tragickým událostem na Ukrajině“.

„Neexistuje naprosto žádné ospravedlnění pro jeho zařazení na sankční seznam EU. Budeme zpochybňovat tyto neopodstatněné a neodůvodněné sankce a věříme, že zvítězí právní stát a zdravý rozum,“ sdělil.

Plachetnice A (SY A) je dlouhá 143 metrů, její stožáry se tyčí do výšky více než 91 metrů. Má celkem osm palub a bazén, součástí vybavení je například prosklená pozorovatelna v podpalubí, z níž se lze dívat na svět pod hladinou. Pro výlety do podmořského světa je určena ponorka. Plavidlo bylo postaveno ve Šlesvicku-Holštýnsku v loděnicích Nobiskrug v Rendsburgu a v německých námořních loděnicích v Kielu. Svému majiteli byla předána 5. února 2017, píše deník Financial Times.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruské letadlo přistálo v poli, více v reportáži níže

Tagy:
Vladimir Putin Moskva plachetnice Ukrajina Evropská unie Rusko Terst ruská invaze na Ukrajinu vláda Ruské federace Andrej Melničenko