Největší české podzemní jezero leží u Bozkova. Kyselá voda tam vytvořila evropský unikát

Jezero v Bozkovské jeskyni, jehož hladinu po objevení uměle snížili o sedm metrů.

Bozkovské jeskyně

Do útrob Bozkovských dolomitových jeskyní jsme se vydali v dalším dílu pořadu Prima Česko. Nachází se tam největší tuzemské podzemní jezero. Jak ho před 74 lety našli? To se dozvíte v našem článku, v galerii si můžete prohlédnout i jednoho ze zdejších stálých obyvatel.

Bozkovské jeskyně sice patří svou rozlohou k nejmenším přístupným jeskynním systémům u nás, mohou se ale pochlubit hned několika superlativy, včetně jednoho evropského unikátu. „Nejvýznamnější výzdobou v Bozkovských jeskyních nejsou krápníky, nýbrž takzvané křemenné římsy. Jsou tady všude na stěnách a stropě, dá se říct, že v Bozkovských jeskyních je jejich největší koncentrace v celé Evropě,“ vypráví Dušan Milka, ředitel Bozkovské dolomitové jeskyně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podkova starší než Žižka či dřevěné floky. Stodola krásných krámů ukrývá řadu kuriozit

Za všechno může lehce kyselá voda, která v průběhu milionů let narušovala stěny jeskyní a postupně je rozšiřovala. Vrstvy křemene jí ale odolávaly a tak zůstaly trčet ven. Tenhle geologický unikát není tak atraktivní jako krápníky, ale i ty tady jsou.

„K objevu došlo v roce 1947 při odstřelu v malém dolomitovém lůmku, v téhle oblasti však nebyl nikdo, kdo by jeskyně uměl prozkoumat. Takže trvalo dalších sedm let, než se v roce 1954 dali dohromady Bozkováci, zemědělci, rolníci a pak jim trvalo další tři roky než se dostali do prostoru, který obsahoval krápníkovou výzdobu. Tu tady nikdo nečekal, takže ji nazvali Jeskyně překvapení. Na základě toho začaly další průzkumy zdejšího podzemí,“ říká Dušan Milka v pořadu Prima Česko.

„Jsme v největší prostoře Bozkovských dolomitových jeskyní, v jezerním dómu. Objevila ho sonda a bylo velké štěstí, že první, kdo se spustil dolů, byl uvázaný na laně, protože se dostal do podzemního jezera. Dnes je tady největší podzemní jezero v Čechách o velikosti 14 krát 24 metrů. Návštěvníci ho můžou vidět jen díky tomu, že byla uměle snížena hladina o sedm metrů,“ dodal Milka.

Křišťálově čistá voda zkresluje – i když to vypadá, že je v jezeře sotva metr vody, ve skutečnosti je jeho hloubka dvojnásobná.

Mohlo by se zdát, že tak hluboko pod zemí není žádný život, ale to je omyl. Vidět tu můžete jednoho z místních obyvatel – jeskynního netopýra vrápence malého. Že je tu doma on, a ne my, nám dal jasně najevo svým nezájmem. Zůstal zabalený ve své kožené kapse a klidně spal dál zavěšený hlavou dolů.

Tagy:
Evropa jezero jeskyně netopýři Česko římsa okres Semily Bozkov Bozkovské dolomitové jeskyně