Každý nenávidí policii, křičeli demonstranti. Obří stávka ve Francii stopla výuku i dopravu

Lidé po celé zemi protestovali proti reformě, kterou na začátku ledna představila francouzská vláda. Ta plánuje zvýšit hranici odchodu do důchodu o dva roky na 64 let. Ve Francii v úterý podle policejních odhadů proti navrhované důchodové reformě demonstrovalo 1,272 milionu lidí. Francouzská odborová ústředna CGT, která stávku svolala, uvádí 2,8 milionu účastníků. Oba údaje přinesla stanice BFM TV. Odbory ohlásily další stávky na příští týden.

V Paříži podle policie na demonstraci přišlo 87 tisíc lidí, o 7 tisíc více než při prvním velkém protestu 19. ledna. Druhá letošní generální stávka ovlivnila výrobu elektřiny, zrušila výuku na některých školách a zastavila veřejnou dopravu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Francouzské odbory jako Robin Hood. Politikům hrozí odstávkami proudu

„Každý nenávidí policii,“ pokřikovali protestující nedaleko Invalidovny v Paříži a pomalu obkličovali policisty. Křičeli a házeli po nich kameny či petardy. Situace se hodinu od hodiny zhoršovala, a tak policisté museli zakročit. Proti demonstrantům použili slzný plyn.

Podle deníku Le Monde proběhla v úterý ve Francii nejrozsáhlejší mobilizace francouzské veřejnosti proti sociální reformě od roku 1995 a největší demonstrace vůbec od roku 2010. „Dá se o věku odchodu do důchodu ještě dohodnout? Ne, už o tom nebudeme smlouvat, 64 let je kompromis, který jsme nabídli. Je to nutné pro rovnováhu systému,“ hájila důchodovou reformu francouzská premiérka Élisabeth Borneová.

Reforma může do pokladny přinést miliardy eur

Lidé v ulicích a levicová opozice mají ale jasno. „Je jisté, že pan Macron prohraje. Jen kvůli němu ztrácíme čas, energii a peníze,“ uvedl šéf hnutí Nepoddajná Francie Jean-Luc Mélenchon. Ministr vnitra zase levicové koalici právě v čele s neúspěšným kandidátem na prezidenta Mélenchonem vzkazuje, že je líná, nechce pracovat a zemi chce jen „bordelizovat“. Důchodovou reformu, která jako hlavní změnu přináší odchod do důchodu o dva roky později, odmítá podle průzkumů přes 70 procent Francouzů.

Macron a jeho vláda však na reformě trvají. Podle prezidenta je „životně důležitá“, aby se zajistilo, že důchodový systém bude nadále fungovat. Posunutí věku odchodu do důchodu o dva roky by podle odhadů ministerstva práce mohlo do státní pokladny přinést několik miliard eur navíc potřebných pro každoroční vyplácení důchodů. Odbory ale tvrdí, že existují i jiné způsoby, jak zajistit, že důchodový systém nezkolabuje. Zmiňují například zdanění superbohatých či zvýšení příspěvků od zaměstnavatelů.

„Nepřesvědčili mě. Asi je potřeba něco dělat, ale takhle ne. Jestli to protlačí silou, tak to podle mě není demokracie,“ řekla jedna z protestujících.

Tagy: