Expert řekl, proč lidé z Jablonce skončili v nemocnici. Měření ukazuje na bojovou látku

Únik neznámé dráždivé látky ve Skelné ulici oznámil na operační středisko hasičů jeden z obyvatel domu v úterý před 18:00. Do nemocnic v Liberci, Jablonci nad Nisou, Mladé Boleslavi a Jičíně záchranáři potom rozvezli 37 lidí.

Vzorky odebrané v panelovém domě v Jablonci nad Nisou obsahovaly organická rozpouštědla, například toluen a acetylaceton, uvedli hasiči na Twitteru. Podle osloveného znalce je viník zcela jasný — v domě se někdo pokoušel vařit pervitin a příliš mu to nevyšlo.

Hasiči ve středu dělali v domě opakovaná měření, odhalili jen stopové množství neznámé chemikálie. Vzorky zkoumali pracovníci chemické laboratoře z Institutu ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdaneč. „Výsledky rozboru z chemické laboratoře z odebraných vzorků obsahovaly pravděpodobně tyto látky: organická rozpouštědla, hexilenglykol, methylbenzandehyd, acetylaceton, dimethylbenzandehyd, toluen,“ uvedli odpoledne liberečtí hasiči na Twitteru.

Zaznamenané výsledky chemické analýzy i symptomy hlášené postiženými obyvateli domu a zasahujícími příslušníky potvrzují dřívější prohlášení o možném výskytu varny pervitinu. Tuto variantu připouští i soudní znalec Karel Lehmert, podle kterého by situace ukazovala na možnost technologicky špatně provedeného varu metamfetaminu. Příznaky pak podle něj odpovídají známým symptomům inhalační otravy fosfanem, který se při výrobě metamfetaminu „českou cestou“ vytvoří.

To potvrzuje i prohlášení hasičů o zachyceném stopovém množství neznámé látky, která se podobá bojovým chemickým látkám. „Fosfan skutečně patří mezi dusivé chemické bojové látky. Jeho výskyt však není běžný, což také vyžaduje podrobnější analýzy ze strany HZS. Výrazným příznakem inhalace fosfanu je právě podráždění dýchacích cest, dechová tíseň a kašel, bolest hlavy či srdeční obtíže,“ dodává Lehmert.

Únik neznámé dráždivé látky ve Skelné ulici oznámil na operační středisko hasičů jeden z obyvatel domu v úterý před 18:00. Do nemocnic v Liberci, Jablonci nad Nisou, Mladé Boleslavi a Jičíně záchranáři potom rozvezli 37 lidí. „Bylo to hlavně z preventivních důvodů k dalšímu vyšetření. Byl mezi nimi i jeden náš záchranář,“ uvedl mluvčí krajské záchranné služby Michael Georgiev. Do nemocnic záchranáři převezli také dva policisty a devět hasičů. Pacienti si nejčastěji stěžovali na pocit dušnosti a škrábání v krku

Do domu se během úterý začali vracet jeho obyvatelé, asistují jim při tom policisté i specialisté hasičů, kteří prověřují, zda v bytech není nebezpečná koncentrace nějakých látek, řekl krajský policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Policie případ šetří pro podezření z obecného ohrožení.

Tagy: