Nelegální migrace se vymkla z pantů, tvrdí Zdechovský. Bojím se další vlny, řekla Konečná

Europoslanci Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a Kateřina Konečná (KSČM)

360° 13.11.2023

Nekontrolovaná migrace se vymkla z pantů, řekl v pořadu 360° v pondělním vysílání CNN Prima NEWS europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Podle něj se nyní projevují důsledky neintegrace nových obyvatel a je také třeba zlepšit proces vyhošťování osob z Evropské unie. Nové vlny migrace se obává také předsedkyně KSČM Kateřina Konečná. Ta označila situaci v Gaze za humanitární katastrofu, v jejím důsledku očekává zvýšený příchod lidí z daného prostoru do Evropy.

„Nekontrolovaná migrace se vymkla z pantů dveří politiků. To nebyla ani Angela Merkelová, to byli už politici předtím, hlavně socialističtí a levicoví, který sem zvali lidi a neintegrovali je do západní společnosti,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS Zdechovský.

ČTĚTE TAKÉ: Katastrofální situace nemocnice v Gaze: Novorozence balí lékaři do fólií, pracují při svíčkách

Podle něj se dnes projevují důsledky snahy dostat do Evropy levnou pracovní sílu. „Podívejte se na 300tisícovou demonstraci v Londýně, která skončila násilím a provoláváním antisemitských hesel. To je výsledek toho, že lidi zde nebyli integrováni a že se západní politici musí probudit a začít postupovat tvrdě proti těmto projevům,“ dodal europoslanec za KDU-ČSL.

Vlny migrace se obává také jeho kolegyně z Evropského parlamentu Kateřina Konečná. „To, co se v Gaze dneska děje, je obrovská humanitární katastrofa. Ti lidé nemají jinou možnost a udělají v podstatě cokoliv, aby se z toho prostoru dostali,“ míní předsedkyně KSČM.

Debaty ve vysílání CNN Prima NEWS se zúčastnil také politolog Petr Robejšek, který označil evropskou politiku směrem k migraci za katastrofu. Podle Zdechovského by měly za migrační politiku dostat „naloženo“ hlavně členské státy Unie.

Musí se podle něj zlepšit efektivita vyhošťování lidí, kteří nedostali v zemích EU azyl. Připomněl také případ Tunisana, který v polovině října v Bruselu zabil dva švédské fotbalové fanoušky. Jeho žádost o azyl v Belgii nebyla schválena.

„Nemůžeme vyhošťovat pouze 16 procent nelegálních migrantů. To jsou lidi, kteří tady nemají co dělat. Jednalo se o občana Tuniska. V té zemi není žádná válka, a tedy ani žádný důvod pro to, aby ten člověk dostal azyl. My jsme ho měli okamžitě vyhostit,“ řekl europoslanec.

Tagy: