Další obrovský propalestinský pochod v Londýně. Akci se statisíci lidmi doprovázelo násilí

V Londýně v sobotu od Hyde Parku směrem k americké ambasádě ve Vauxhallu na jih od Temže pochodovalo na 300 tisíc lidí na podporu Palestiny a volalo po příměří v Pásmu Gazy. Informoval o tom web stanice BBC s odvoláním na odhady policie. Agentura Reuters hovoří o 100 tisících účastníků. Policisté podle stanice zatkli 92 lidí, kteří se stavěli proti demonstrujícím. Mezi zatčenými byli příslušníci některých krajně pravicových skupin, kteří byli ozbrojení noži, obušky a po policistech házeli lahve nebo ohňostroje.

Pochod vyvolal kritiku mezi některými politiky, včetně britského premiéra Rishiho Sunaka, protože připadl na den, kdy si Británie připomíná ukončení první světové války.

„Víkend válečných veteránů je čas, kdy se jako národ sejdeme a vzpomeneme na ty, kteří bojovali a zemřeli za naše svobody. Co jsme dnes viděli, není obranou cti našich ozbrojených sil, je to naopak hluboká neúcta,“ napsal na síti X Sunak a dodal, že „odsouzeníhodné jednání menšiny lidí podkopává ty, kteří se rozhodli vyjádřit své názory mírumilovně“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Pásmu Gazy umře dítě každých deset minut, tvrdí šéf WHO. Bezpečno není nikde

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan a šéf Skotské národní strany Humza Yousaf kritizovali Sunakovu ministryni vnitra Suellu Bravermanovou – násilí, které místy doprovázelo sobotní pochod, je podle nich přímým důsledkem jejích výroků.

Bravermanová minulý týden obvinila londýnskou policii, že „straní“ protestujícím a propalestinské demonstrace označila za „pochody nenávisti“. Yousaf v sobotu ministryni na síti X vyzval k rezignaci. Bravermanová za své působení v úřadu v posledních týdnech čelí kritice nejen opozice, ale některých ministrů.

Sobotní pochod za Palestinu byl již čtvrtým pochodem, který se v britském hlavním městě konal od útoku palestinského hnutí Hamás na Izrael 7. října a byl zatím největší. Z videí na sociálních sítích je patrné, že široké zástupy lidí pokrývaly stovky metrů ulice. Policie nasadila téměř dva tisíce svých příslušníků a slíbila potlačit případné nepokoje, které by mohli způsobit účastníci pochodu nebo jeho odpůrci.

Tisíce lidí cestou k americké ambasádě, a pak i před ní, provolávaly hesla jako „Klid zbraní, hned“ a třímaly transparenty volající po samostatnosti Palestiny nebo zastavení války v Pásmu Gazy. Když dav k ambasádě přicházel, už z dálky bylo slyšet bubnování, uvedl reportér stanice Sky News.

Vzhledem k ohromnému počtu lidí nebyl pochod homogenní; účastnily se ho například také skupiny Židů vyjadřující solidaritu s Palestinou, jiní ve svých heslech přímo kritizovali premiéra Sunaka, ale i labouristického šéfa opozice Keira Starmera. Stanice BBC také informovala o „jednotlivcích“, kteří svým oblečením vyjadřovali podporu islamistickému hnutí Hamás, se kterým Izrael v Pásmu Gazy bojuje. Londýnská policie později na síti X informovala, že po nich „aktivně pátrá“.

Střety s nacionalisty

Ještě před začátkem pochodu byly hlášené drobné střety mezi policií a britskými nacionalisty. Zhruba 1,5 kilometru od místa jeho startu se v ulicích sešlo asi tisíc lidí, kteří sledovali vzpomínkové akce u památníku připomínajícího britské oběti obou světových válek. Bylo mezi nimi i několik krajně pravicových odpůrců pochodu, kteří skandovali hesla jako „Chceme zpátky svoji zemi“. Televizní záběry ukázaly několik drobných potyček mezi policií a pravicovými demonstranty blízko památníku.

Západní vlády, včetně britské, vyjádřily Izraeli v souvislosti s útoky Hamásu silnou podporu a sympatie. Izraelská odvetná akce však vyvolala i hněv a v Londýně se každý týden konají protesty požadující příměří.

Organizátoři pochodu z Palestine Solidarity Campaign (PSC) slíbili, že pochod se vyhne válečnému památníku a skončí u amerického velvyslanectví. Policie uvedla, že kolem míst spojených s pietními akcemi bude vyhlášena zakázaná zóna a u památníku je od čtvrtka 24hodinová policejní stráž.

Předchozí pochody PSC byly většinou pokojné. Stovky lidí však při nich byly zatčeny za přestupky, včetně projevů podpory Hamásu, který je v Británii zakázaný jako teroristická organizace, nebo za transparenty s urážlivými hesly.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Řekli mu, že je jeho dcera mrtvá, pak ale svitla naděje. Hamásem unesená Emily zřejmě žije

Tagy: