Nemáte na zaplacení elektřiny a plynu? Poradíme, jak se zachovat a kde ušetřit

Účet za energie

Co dělat, když nemáme na zálohy

Statisíce domácností budou muset výrazně přehodnotit výdaje ve svých rozpočtech, největší zátěží se stanou platby za energie. Jak řešit nedostatek financí na elektřinu a plyn? Redakce CNN Prima NEWS si pro vás připravila rady, jak se zachovat a čeho se vyvarovat.

Recept na zvládání vysokých cen elektřiny a plynu není jednoduchý. Například snížení teploty vytápění znamená úsporu za energie okolo šesti procent. „V případě, že se podaří snížit spotřebu ne jednorázově, ale během dvou, třech měsíců, jsme schopni snížit zálohy,“ říká mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Podle Davida Šmejkala, ředitele Poradny při finanční tísni, by lidé měli konat, protože přichází podzimní a následně zimní období. „Základní návyky a drobné investice bychom měli podniknout už teď,“ radí. Jedním z řešení je také používání pevných paliv. Je už mnoho domácností, které k tomuto kroku sáhly.

Půjčky, splátky, komunikace

Existují i další možnosti, jak jednorázově zlepšit stav své peněženky. „Pokud je platba neodkladná a potřebuji ji skutečně do několika týdnů, napadá mě dávka mimořádné okamžité pomoci, která by měla řešit situace ohrožující život a zdraví, pokud by člověk neměl přístup k energiím,“ popisuje šéf Asociace občanských poraden Hynek Kalvoda.

Mezi další dávky patří například příspěvek na bydlení. Ten v současnosti využívá jen pětina z těch, kteří na něj mají nárok.

A pak zde máme odložení plateb za energie. „Jde o splátkový kalendář, který si individuálně dohodne každý klient v problematické situaci,“ vysvětluje mluvčí společnosti Innogy Martin Chalupský. Služba je prý bezúročná. „Platbu si lze rozložit až do deseti měsíců,“ dodává Gazdík z ČEZ.

Situace prý zatím neeskaluje a počet neplatičů se pohybuje v řádů tisíců. Zhoršení se ale očekává na podzim. Vůbec nejhorší je, pokud člověk, který nemá na zaplacení záloh, s dodavatelem navíc nekomunikuje. V takovém případě se vystavuje hrozbě úplného odpojení.

Další vývoj lze momentálně jen těžko odhadovat, aktuálně začaly ceny energií v Evropě prudce klesat. Zřejmě zafungovala hrozba jejich zastropování.

Tagy: