Německá Levice požaduje po vládě distribuci pervitinu závislým. Na kvalitu má dohlížet stát

Pervitin a kokain na zrcadle

Drogy se kupují přes e-shop

Německá Levice požaduje zavedení modelových projektů, které by umožnily vydávat závislým pervitin a další tvrdé drogy pod státním dohledem. Vyplývá to z návrhu předloženého Spolkovému sněmu, o kterém informoval list Welt.

Levicoví poslanci upozorňují, že těžce závislí uživatelé drog často konzumují látky neznámé a velmi kolísavé kvality. Proto vyzývají spolkovou vládu, aby zahájila projekty, které „s vědeckým vyhodnocením přinesou distribuci látek otestovaných kvalit osobám s těžkou závislostí, jako je metamfetamin (pervitin), ve smyslu substituční léčby pod dohledem léčby závislostí“. Jinými slovy: Stát by měl dohlížet na to, aby drogově závislí dostávali co nejčistší materiál.

Ates Gürpinar, mluvčí pro oblast drogové politiky Levice ve Spolkovém sněmu, zdůvodňuje iniciativu tím, že závislí často užívají „špinavé nebo nevědomky zvláště čisté látky“. „Pokud lidé nevědí, v jakém stupni čistoty látky užívají, je velmi nebezpečné,“ vysvětlil Gürpinar.

„Státní distribuce otestovaných látek závislým by měla velký smysl. Tímto způsobem by mohli uspokojit svou závislost pod přísným dohledem, aniž by museli trpět zjevnými zdravotními následky kvůli velmi kolísavé kvalitě,“ uvedl Gürpinar v rozhovoru pro deník Welt.

Jakkoli jsou drogy samy o sobě škodlivé, podle Gürpinara mnoho problémů s nimi souvisejících, jako je zdravotní nebezpečnost rozšiřujících látek, financování organizovaného zločinu a sociální úpadek závislých, způsobuje zákaz jejich užívání.

Již v roce 2009 rozhodl Spolkový sněm hlasy SPD, Zelených, FDP a Levice o možnosti státní distribuce umělého heroinu těžce závislým osobám. Jak však vyplývá z odpovědi vlády na dotaz Zelených z roku 2019, v celé zemi existuje pouze deset ambulancí, kde je taková substituce diamorfinem možná.

Univerzitní expert: Uvolnění konopí nestačí

Heino Stöver, profesor společenskovědního výzkumu závislostí na Frankfurtské univerzitě aplikovaných věd, považuje iniciativu státní distribuce drog závislým za rozumnou. „Přeorientování drogové politiky by nemělo skončit u uvolnění konopí, ale mělo by se zaměřit také na látky, jejichž uživatelé trpí ještě většími zdravotními, sociálními a právními škodami,“ popsal a doplnil: „Drogy na černém trhu mají pro spotřebitele nevypočitatelnou úroveň čistoty. Státní distribuce léků bez příměsí by minimalizovala škody na zdraví.“

Stöver poukazuje na „obrovskou závažnost onemocnění“ u mnoha uživatelů látek s vysokým potenciálem závislosti, včetně legálních drog tabáku a alkoholu. „Spotřebitelé alkoholu jsou chráněni kontrolou výroby alkoholických nápojů. Nadcházející státní licencování prodeje konopí zajišťuje čisté látky. Totéž by mělo platit i pro ostatní drogy,“ pravil jasně profesor.

Od prosince 2021 vládnoucí koalice sociálních demokratů, Liberálů a Zelených v koaliční smlouvě odsouhlasila „řízenou distribuci konopí dospělým osobám za účelem konzumace v licencovaných obchodech“. Proto je prý třeba umožnit a rozšířit modely kontroly drog a opatření ke snižování škod. Kontrola léků umožňuje spotřebitelům nechat si otestovat své léky na nečistoty.

Zmocněnec spolkové vlády pro léčiva Burkhard Blienert (SPD) se k plánům levicové opozice nechce vyjadřovat. „Priority koalice v oblasti závislostí a protidrogové politiky jsou v současném volebním období jiné,“ uvedl pro Welt.

Linda Heitmannová, poslankyně Zelených ve Spolkovém sněmu pro politiku v oblasti závislostí, vysvětluje, že koalice v současné době připravuje zásadní změnu protidrogové politiky s kontrolovaným uvolňováním konopí a umožněním projektů kontroly drog. Kromě toho se plánuje rozšíření substitučních služeb.

Upustit od stíhání držení malého množství

„Až toho všeho dosáhneme, v klidu vyhodnotíme, jak nový kurz v protidrogové politice reálně ovlivňuje zdraví a bezpečnost spotřebitelů,“ oznámila Heitmannová. „Pak lze také vyhodnotit, zda lze jako rozumný a životaschopný doplněk ke snižování společenských škod v Německu spustit regulaci malého množství držených drog i u jiných látek než konopí,“ dodala.

U opoziční pravicové skupiny CDU/CSU vnímají plán na státní distribuci léků kriticky. Odborná léčba lidí s těžkou závislostí musí být zaručena ve všech ohledech, uvedla Simone Borchardtová z CDU. „Na předkládané substituční programy se dívám spíše skepticky. Mnohem důležitější by bylo usnadnit přístup ke stávajícím nabídkám léčby a zabezpečení,“ řekla Heitmannová.

Kromě dohledu nad kvalitou drog požaduje levicový návrh, aby se upustilo od stíhání při držení nebo získání malého množství jakékoli drogy. Ustanovení § 31a Zákona o omamných látkách má být změněné tak, aby se upustilo od trestního stíhání v případě méně závažného zavinění „Spotřebitelé musí být důsledně chráněni před trestním stíháním,“ napsali zástupci Levice v návrhu.

Německá policie řeší denně stovky případů a vyšetřování v souvislosti s nákupem a držením drog. Gürpinar chce ve Spolkovém sněmu argumentovat tím, že nový model ulehčí orgánům činným v trestním řízení. „Pokud by vymáhání práva nahradily poradenské a asistenční služby, mohla by policie věnovat více času důležitým úkolům v oblasti veřejného blaha,“ nastínil Gürpinar.

Počet úmrtí souvisejících s drogami vzrostl v Německu loni již čtvrtým rokem po sobě. Podle listu Welt prudce ve srovnání s předchozím rokem. V roce 2021 zemřelo v důsledku užívání nelegálních drog 1 826 lidí. K úmrtí často rozhodujícím způsobem přispívají otravy kontaminovanými látkami. V důsledku konzumace alkoholu a tabáku zemře v Německu každoročně více než 170 000 lidí.

Tagy:
drogy Německo léčba konopí závislost politika projekt CDU pervitin vláda Německý spolkový sněm Sociálnědemokratická strana Německa Svaz 90/Zelení vláda Spolkové republiky Německo