Jste odstrašující případ v boji s pandemií, kritizuje německý poslanec Krauss Česko

Za obnovení kontrol na hranicích si může Česká republika sama. V boji s pandemií nemoci COVID-19 jste odstrašujícím příkladem. To vzkázal do Prahy v bouřlivé debatě v německém parlamentu poslanec Alexander Krauss z Křesťansko-demokratické unie.

Reagoval tak na požadavek opoziční Svobodné demokratické strany (FDP), aby se spolková vláda kvůli koronaviru vyvarovala zavádění dlouhodobých hraničních kontrol a aby zlepšila podmínky pro pendlery. Stejný přístup jako vůči Česku uplatňuje Německo i na hranicích s rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko.

Výjimka pro vybrané profese

Německá vláda považuje od 14. února Česko a většinu Tyrolska za rizikové oblasti s výskytem mutací koronaviru. Cestování do Německa z těchto zemí je výrazně omezené, překračovat hranice mohou s negativním testem jen němečtí občané, lidé s pobytem v Německu, dopravci a pendleři vybraných profesí. Všichni s výjimkou přeshraničních pracovníků a řidičů kamionů musí po příjezdu do karantény.

Benjamin Strasser z FDP kritizoval německou vládu kancléřky Angely Merkelové, že se nijak nepoučila z loňského jara, kdy státy včetně Česka v první vlně pandemie uzavřely hranice. „Vláda ale neudělala vůbec nic, aby tomu znovu předešla,“ řekl Strasser. Uvedl, že ještě 10. února letošního roku státní tajemník ministerstva vnitra Stephan Mayer v parlamentním výboru obnovení kontrol na pomezí s Českem vylučoval. „A o dva dny později ministr vnitra Horst Seehofer kontroly na hranicích s Českem a Tyrolskem nařídil. To dosvědčuje, že tato spolková vláda nemá žádný plán,“ doplnil poslanec.

„Kontroly jsou velká zátěž pro dopravce,“ uznal Krauss a vysvětlil: „Bylo to těžké rozhodnutí, ale nezbytné.“ Zdůraznil, že sám pochází ze saského Krušnohoří nedaleko hranic s českým okresem Karlovy Vary. „A víte, jaká je tam sedmidenní incidence? 2220, 2220!“ oznámil do sálu. Pro srovnání: Německo podle Institutu Roberta Kocha hlásí 63 nových případů na 100 tisíc obyvatel za týden. „Česko vykazuje nejhorší infekční čísla na světě,“ nastínil jasně Krauss z vládní CDU.

Česko také hranice uzavřelo a zvládlo tak první vlnu

Krauss rovněž připomněl, že loni na jaře to bylo Česko, které hranice uzavřelo, což mu očividně pomohlo dobře zvládnout první vlnu. Epidemickou situaci pak ale v létě podcenilo. „Na Česku se můžeme učit, co se dělat nemá, jako třeba vyhlašovat konec pandemie,“ poznamenal Krauss. Dodal, že teď není na tahu německá vláda, ale Praha, která musí infekci dostat pod kontrolu.

Liberálu Strasserovi vyčetl, že FDP navrhuje stejné kroky, jako udělala Česká republika. „To, co vy navrhujete, udělalo Česko. A hořce padlo na hubu,“ pravil Krauss.

Několik opozičních poslanců kritizovalo fakt, že Německo se pro kontroly rozhodlo jednostranně bez koordinace s Českem a Tyrolskem. To ale vládní poslanec Marian Wendt z CDU/CSU odmítl, protože Berlín podle nich informoval Prahu s předstihem. Stejně tak vládní poslanci odmítli výtky, že kontroly jdou proti evropskému duchu.

Covid řešíte, ale migranty ne

Do debaty se zapojil také Martin Hess z Alternativy pro Německo, která je označována za populistickou, protiimigrační a sympatizující s pravicově radikálními postoji. Hess se pozastavil nad tím, že kontrolu nad hranicemi Německo převzalo kvůli boji s pandemií, ale proti migraci nezasáhlo. „U azylantů, kteří k nám cestují nelegálně, tam je ochrana hranic najednou nemožná,“ řekl Hess.

„Dost už bylo lží. Chraňte konečně občany před nelegální migrací,“ vyzval vládu. Hess rovněž prohlásil, že žadatelé o azyl jsou zodpovědní za nárůst kriminality a že z jejich řad pocházejí také teroristé. Na nesouhlasné výkřiky v závěru odpověděl, že jeho řeč nebyla motivovaná nenávistí, ale statistickými fakty.

Tagy:
Německo politika pandemie uzavření hranic pendleři poslanec CDU vláda Česko Praha koronavirus COVID-19 Alternativa pro Německo Tyrolsko Alexander Krauss Martin Hess Benjamin Strasser FDP Parlament České republiky Svobodná demokratická strana Alexander Krauß