Šampiony namíchla fotka se šéfem olympijského výboru. Bylo to jen naoko, zuří sáňkař

Jeho gratulace mě nepotěšila. Stál tam, vyfotil se a pak zase zmizel. Tak popsal pro německá média setkání s prezidentem Mezinárodního olympijského výboru Thomasem Bachem a krajanem pětinásobný olympijský vítěz v jízdě na saních Tobias Wendl z Německa.

Společně s Tobiasem Arltem vyhrál Wendl ve středu potřetí za sebou na olympijských hrách závod dvojic, k tomu mají i tři zlata ze soutěže smíšených týmů a jsou společně nejúspěšnějšími mužskými olympioniky ze zimních her.

Po dojetí do cíle se radovali společně, pak také s dalšími Němci, Saschou Beneckenem a Tonim Eggertem. Pak k nim nenápadně přišel Bach a „vloudil“ se jim do společné fotografie.

„To bylo jen na oko!“ citoval Wendla německý deník Merkur a ještě si přisadil proti krajanovi a nejmocnějšímu muži světového sportu: „Zvláštní situace po všech těch incidentech.“

Podle německé veřejnoprávní televize ARD, která středeční závod přenášela přímo, Wendl odmítl Bacha obejmout. Reportér Claus Lufen pak ve večerním pořadu Tagesthemen popsal: „Pozoruhodné bylo, že Tobias Wendl odmítl přijmout Thomase Bacha. V rozhovoru s námi pak potvrdil, že je mu to nepříjemné. Myslím, že to bylo jasné prohlášení.“

O jakých incidentech Wendl mluvil? O událostech z loňského listopadu, kdy se na stejné dráze konaly předolympijské závody v rámci Světového poháru. Arlt při nich měl pozitivní test na koronavirus a podle informací deníku Bild byl ještě v závodní výstroji a kombinéze převezen do karanténního hotelu.

V něm prý dostával špatné jídlo a na pokoji objevil i šváby.

Vše vyvrcholilo tím, že se podle Bildu později ukázalo, že test byl falešně pozitivní.

Ačkoliv si německá výprava stěžovala nejen u organizátorů, ale i přímo v centrále Mezinárodního olympijského výboru, vysvětlení, natož omluvy se nedočkala. A Bach odmítl odpovědět na otázky německých médií.

Navíc je ve své zemi dlouhodobě pod palbou kritiky kvůli přidělení pořadatelství zimních olympijských her 2022 do Číny, jejíž představitelé opakovaně porušují lidská práva v případě ujgurské komunity.

Proto také většina západních států sáhla k politickému bojkotu těchto her a nevyslala na ní své diplomatické zástupce. Na oficiálním zahájení minulý týden nebyl ani žádný z členů české vlády.

Tagy: