Chřipková epidemie sílí, nemocnice zakazují návštěvy. Pomohou jarní prázdniny, míní Prymula

Přichází podzimní vlna respiračních onemocnění

Epidemie chřipkových onemocnění je na vzestupu

Epidemie chřipkových a respiračních onemocnění je na vzestupu. Hygienici hlásí jejich nárůst v posledním týdnu o více než 15 procent. Řada nemocnic proto uzavírá lůžková oddělení pro návštěvy.

Podle hygieniků se aktuálně šíří virus chřipky typu A, ve zvýšené míře pak i RS viry. V některých případech museli pacienti ulehnout do nemocnice.

ČTĚTE TAKÉ: Lék šetrnější než chemoterapie. Malému Arthurovi „blina“ vrátila úsměv, rakovinu porazil

Například ve Zlínském kraji vedl zvýšený počet respiračních onemocnění a s tím i související obava o zdraví hospitalizovaných pacientů ke zrušení návštěv v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně.

„Návštěvy jsou zakázané na všech odděleních, kromě porodnice,“ sdělila mluvčí zlínské nemocnice Dana Lipovská.

„Bylo zaznamenáno šest případů velmi závažných onemocnění na chřipku a komplikace s chřipkovým onemocněním,“ řekla ředitelka Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Eva Sedláčková.

Do odvolání vyhlásili zákaz návštěv i další nemocnice, například Havířovská, Kroměřížská nebo Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

„Máme to do odvolání. Podle zkušeností s loňskou chřipkovou epidemií to byl celý únor,“ sdělil mluvčí brněnské nemocnice Jiří Erlebach.

Počet nemocných roste výrazně i v Praze. „V současné chvíli máme zakázány návštěvy na tři kliniky a jejich oddělení. To je na interní kliniku, pneumologickou kliniku a na oddělení spondylochirurgické,“ řekla primářka oddělení nemocniční hygieny a epidemiologie Fakultní nemocnice Motol Jarmila Rážová.

Podle lékařů se virovému onemocnění můžeme bránit. „Nejvýznamnějším preventivním opatřením je očkování. Co se týká přirozené prevence, je vhodné zvýšit příjem vitamínů, zejména v přirozené formě. Dostatek spánku, dostatek tekutin,“ dodala Sedláčková.

K chřipkové epidemii se ve vysílání CNN Prima NEWS vyjádřil i bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj začínající jarní prázdniny mohou pomoci snížit množství nakažených. „Chřipka se klasicky šíří v mladých věkových kategoriích, u dětí v předškolním a školním věku. Ty nemoc přenášejí do rodin a nakazí se mladší dospělí a senioři. To je klasický cyklus. Díky prázdninám se tento mechanismus přeruší, ale jak prázdniny skončí, tak se to vrátí. Průběh celé epidemie můžeme očekávat v průběhu šesti týdnů,“ řekl Prymula.

Naopak moc velký význam nepřikládá současnému oteplení. „Teploty jsou stále relativně nízké. Snažíme se zůstat ve vnitřních prostorách, kde virus cirkuluje. Klasické větrání umožňuje, že snížíme expozici. Je to jedno z velmi účinných opatření. Zatím teplota není dostatečně vysoká, abychom na delší dobu opustili obydlí a nebyli v blízkém kontaktu,“ sdělil bývalý ministr zdravotnictví.

Kromě zmíněných opatření Prymula pro prevenci onemocnění doporučil obecné posilování imunitního systému konzumací ovoce a zeleniny v čerstvé podobě a zvyšováním fyzické odolnosti. „Ukazuje se, že chřipka kosí zejména lidi, kteří nemají dostatečnou rezervní kapacitu, zejména plicní, dodal Prymula.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Chřipka zastínila covid. Počet nemocných raketově roste, v jakých skupinách nejvíce?

Tagy: